Hlavní obsah

Ceny v DPI se liší. Klient si ale dodavatele vybrat nemůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi dodavateli poslední instance (DPI) nabízí svým dočasným klientům nejlepší ceny E.ON. Třeba za elektřinu zaplatili v říjnu zákazníci této společnosti skoro o 800 korun méně než klienti, kteří spadli pod ČEZ či Pražskou energetiku (PRE). Rozdíl je dán odlišnou strategií při nakupování energií. Ceny se tedy liší. Dodavatele poslední instance si klient nevybere.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Po konci Bohemia Energy (BE) a dalších energetických dodavatelů na českém trhu spadli lidé automaticky do distribuční sítě jedné z pěti společností. U elektřiny to jsou ČEZ, E.ON a PRE, u plynu pak znovu E.ON, Innogy a Pražská plynárenská.

Zhruba 200 tisíc klientů v režimu DPI, kteří spadli pod E.ON, jsou však ve výhodě. Alespoň prozatím. Společnost totiž nakupuje energie na trhu spotově, tedy na denní bázi, zatímco ČEZ, PRE či Pražská plynárenská nakupují objem energií na měsíc dopředu.

Nevýhodou pro zákazníka E.ON může ale být, že předem neví přesnou částku, jakou na zálohách v následujícím měsíci zaplatí.

„Rozhodli jsme se energie nakupovat na denním trhu, protože je to podle nás ten nejférovější způsob. Zveřejnili jsme i vzoreček, jak cenu pro klienty počítáme. Ale srozumitelnější jsou pro zákazníky spíše modelové příklady, které máme na webu a každý týden je aktualizujeme, aby klienti měli lepší představu, kolik budou za energie v režimu DPI platit,“ řekla Novinkám mluvčí E.ON. Martina Slavíková.

Odchod od DPI trvá i tři týdny po uzavření smlouvy

Ekonomika

Společnosti v říjnu sázka na denní nákup vyšla. Za elektřinu v běžném tarifu D02d platili lidé za 1 MWh 3994 korun bez DPH, což bylo o necelých 800 korun méně, než byl ceník u ČEZ (4727 Kč) a PRE (4763 Kč).

U plynu to bylo obdobně. Klienti E.ON využívající plyn jen k vaření platili za 1 MWh 2651 korun bez DPH, zatímco ti u Innogy 3310 Kč a u Pražské plynárenské 3325 Kč.

ERÚ: Příští měsíc výhodný být nemusí

Jestli bude ale strategie E.ON úspěšnější i v dalších měsících než strategie nákupu dopředu, je nepředvídatelné.

„Který způsob je výhodnější, nelze stanovit předem, a nelze říct ani to, že způsob výhodnější pro jeden měsíc bude lepším i v měsíci dalším,“ vysvětlil Novinkám mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Michal Kebort.

Společnost ČEZ na dotaz Novinek odpověděla, že nechce na trhu spekulovat a raději volí osvědčenou strategii v podobě nákupu dopředu.

„Ano, cena spotu nakonec v říjnu oproti produktu na měsíc dopředu klesla. Mohla za to vichřice, která nečekaně pomohla výrobě z obnovitelných zdrojů, a pro začátek listopadu i politická prohlášení o navýšení dodávek plynu do Evropy, která se nicméně nenaplnila. Úplně stejně ale mohla cena stoupnout,“ řekl mluvčí firmy Roman Gazdík.

Vysoké zálohy na energie drtí seniory i rodiny s hypotékou

Domácí

Podobně jako ČEZ to vidí třeba i Pražská plynárenská.

„Naše cena (na listopad) 2890 Kč/MWh je zafixovaná nákupem předem, kdy jsme se snažili minimalizovat dopad růstu spotových cen na zákazníka. Aktuálně je možné, že cenu DPI se podaří pro zbytek listopadu snížit, ačkoliv spotová cena mírně roste,“ sdělil Novinkám mluvčí Miroslav Vránek.

A proč nenakupují všichni dodavatelé pro klienty v režimu DPI stejným způsobem? Konkrétní nařízení není v českém zákoně zakotveno.

„Nákupní strategie přesně definována věcným usměrňováním není, a není-li dána zákonem, ERÚ nemůže strategie nivelizovat,“ řekl Kebort.

Zároveň zdůraznil, že metodiku nastavování cen jednotlivých DPI úřad pravidelně kontroluje.

„Důrazně požaduje její úpravy, tak aby se ceny pohybovaly v zákonných limitech, které říkají, že cena DPI smí zohledňovat pouze oprávněné náklady a přiměřený zisk,“ dodal Kebort s tím, že oním ziskem je marže do pěti procent.

Podle analytika ENAS Energy Services Vladimíra Štěpána je ale právě posuzování toho, co jsou oprávněné náklady, problematické. ERÚ podle něj nereguluje ceny dostatečně.

„DPI mohou koupit plyn na burze za jakoukoliv cenu, a tu požadovat po odběrateli. Když DPI špatně nakoupí, tak jeho ceny se liší i o tisíc korun za MWh od ceny jiného dodavatele, který nakupuje lépe. Jde potom o to, jak to posoudí ERÚ, když má povinnost posoudit věcně oprávněné náklady,“ řekl Štěpán Novinkám.

Za půlku října má u DPI platit desetinásobnou zálohu

Domácí

Na Slovensku mají ceny zastropované

Konec velkého dodavatele na trhu s energiemi řešili také na Slovensku. Na konci září tam ukončila svou činnost Slovak Energy, dceřiná společnost Bohemia Energy, s 300 tisíci klienty.

Ti ale problémy s vysokými zálohami v režimu DPI řešit nemuseli. Tamní zákon totiž nastavení cen usměrňuje.

„Na Slovensku jsou ceny pro obyvatelstvo regulované, stanovována je maximální cena, za kterou obchodníci mohou dodávat plyn. Cena se stanovuje jako průměr posledních měsíců. Tím jsou ořezány špičky, které se objevují u nákupu plynu na burze,“ vysvětlil Štěpán.

Analytika zaráží také skutečnost, že dodavatelé nakupují plyn pro odběratele v DPI na měsíc dopředu, ačkoliv nevědí, jak rychle od nich odběratelé Bohemia Energy odejdou.

„Takových otázek je více. Innogy má maďarského vlastníka a dlouhodobý kontrakt. Nic by nemělo bránit nákupu plynu za výhodnější ceny. Je publikováno, že Gazprom dodal o desítky procent plynu více do Německa, Itálie, Polska. Nic ale o Česku,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám