Hlavní obsah

Ceny stavebních materiálů skáčou po dnech, jekly zdražily už o 150 procent

Zdražování stavebních materiálů nabralo extrémní otáčky. Zavedené kalkulace na výstavbu a rekonstrukce od stavbařů berou zcela za své, kutilové zůstávají v obchodech stát s otevřenou pusou. Na realitním trhu se už tiše mluví o tom, že na konci roku to může položit i některé kapitálově méně zajištěné developery.

Foto: Profimedia.cz

Kovové profily - jekly - zdražily o 150 procent

Článek

„Týden co týden, dodávka od dodávky; každá nová várka je proti předchozí klidně o deset dvacet procent dražší. A spousty zboží se vůbec nedostává. Nikdy dřív jsme nebyli takhle vybraní, to jsem ještě nezažila,“ řekla Právu prodavačka na pile v pražském Radotíně.

Zákazníci se nestačí divit. Zatímco 1. června prodával jeden hypermarket v Praze smrkové palubky za 515 korun, o čtyři dny později už byla cena 950 korun.

Na zmíněné pile stojí nehoblovaný konstrukční čtyřmetrový trám 1400 korun. Kupující zírá a volá známému: „Asi mám vidiny, to je o stovky dražší, než když jsem tu byl posledně.“

Materiály extrémně zdražují, lidem se hroutí kalkulace staveb

Ekonomika

Tzv. ještěrka zrovna vrší novou várku fošen, ale hned vedle a naproti zejí prodejní místa prázdnotou. Zákazník poptává OSB desky v tloušťce 18 milimetrů.

„Nejsou, snad příští týden. Máme jen tenčí. Kdyžtak si vezměte ty tenké a musíte je zdvojit,“ snaží se pomoci prodavačka. Zákazník šilhá po zbytku 22mm desek, ležících v rohu. „Je mi líto, ale ty jsou už zamluvené,“ vysvětluje prodavačka.

Cenově horké léto

Podobné je to s dalšími materiály, třeba surové plechy jsou proti prosinci o čtvrtinu dražší. Balíček 50 kusů konstrukčních šroubů 24 centimetrů do dřeva vyjde na pile i s daní na bezmála 900 korun.

„Všechno ze železa už od začátku roku měsíc co měsíc enormně zdražuje. Nebere to konce. Ocelové profily jekly jsou v porovnání s lednem o 150 procent dražší. Spousta ocelových věcí není,“ kroutí hlavou šéf zavedeného železářství U Koníčka v Černošicích.

Ceny bytů za čtvrtletí vzrostly nejvíce za dekádu

Ekonomika

„Dřevo bude v polovině roku o 95 procent dražší, než jsme nakupovali loni v prosinci. Polystyren vzrostl zatím o 70 procent, izolační vata letos o 20 procent,“ vyčíslila stavební firma HP Domy.

Stavebniny DEK odhadují, že cenové tornádo stavebních materiálů potrvá minimálně do podzimu.

Podle Českého statistického úřadu stavební materiály meziročně zdražily jen o šest procent, jenže to je průměr. Například zdicí materiály, krytiny, střešní okna a betonové výrobky výrazně zdražovaly loni a letos jejich cenové tempo zatím není až tak vražedné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám