Hlavní obsah

Ceny sexuálních služeb výrazně klesly, zjistil Economist

– Londýn

Cena za poskytování sexuálních služeb v minulých osmi letech výrazně klesla. Zatímco v roce 2006 prostitutky za hodinu sexu žádaly od zákazníka v průměru 340 dolarů (7000 Kč), letos je to už jenom 260 dolarů (5400 Kč). Tématem se zabýval časopis The Economist, který srovnal situaci v 84 městech ve 12 zemích. Je mezi nimi i Praha a z přehledu vyplývá, že patří k těm levným.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Časopis měl k dispozici údaje o 190 000 prostitutkách z webových stránek, na nichž své názory vyjadřují zákazníci.

Na cenu má vliv především vzhled dámy, nabídka služeb a také to, na jakém místě světa žena působí. Nejvíc mohou žádat ty, které odpovídají západnímu ideálu krásy – štíhlé blondýny s vyvinutým poprsím. Příplatek lze žádat za službu poskytnutou v soukromí nebo za přijetí dvou klientů najednou. Dražší jsou služby ve městech s vysokými životními náklady, například v San Francisku. Praha naopak patří i v tomto směru mezi levná města.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nezaměstnanost a přistěhovalci

Příčinou pádu cen je podle The Economist částečně finanční krize z let 2007 a 2008, a to i v těch městech, která jí byla relativně nedotčena, což je třeba Londýn. Radikálně ceny klesly v místech, jako je Cleveland v americkém státě Ohio, kde v roce 2010 nezaměstnanost přesáhla 12 procent.

I v Londýně je ale problém - ceny tam tlačí dolů příliv chudších přistěhovalců. Také v Norsku, kde si místní prostitutky snažily udržet ceny na původní úrovni, vstoupily do konkurence přistěhovalkyně.

Trh rovněž ovlivňují sociální změny. Náhodný sex nebo sex mezi nezletilci je běžnější než dříve. Toleruje se předmanželský sex a rozvody jsou běžnější, takže ve společnosti ubývá frustrovaných mužů, kteří se musejí uchylovat k prostitutkám.

Nezávislost na zprostředkovateli

I když by se mohlo zdát, že si prostitucí už nelze vydělat tolik co dřív, nemusí to být pravda. Sex se dá nyní nabízet on-line a ty, které ho prodávají, jsou méně závislé na prostřednících, takže jim připadne většina příjmu.

Přicházejí ale nové problémy. Klienti kontaktují ženy na webových stránkách, e-mailem nebo na sociálních sítích. Prostitutky zpětně mohou ohlásit, zda jsou volné, nebo ne. To ale znamená, že musejí být on-line, což je časově náročné. Vyplatí se raději někoho si na to zaplatit. Čas jsou peníze a to platí pro prostitutky stejně jako pro kohokoliv jiného, uzavírá The Economist.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám