Hlavní obsah

Ceny ropy rostou, benzín i nafta v Česku zdražují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ceny ropy od půlky ledna zvrátily klesající trend a opět rostou. Severomořská ropa Brent dokonce v úterý stoupla až na novou nejvyšší hodnotu v letošním roce. Investoři se zřejmě v reakci na obavy z poklesu těžby pustili do uzavírání nových spekulativních pozic, uvedla agentura Reuters. V Česku již proto začaly zdražovat benzín a nafta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen ropy Brent

Článek

Cena severomořské ropy Brent v závěru úterního obchodování stoupla o 1,18 dolaru na 62,58 dolaru za barel. Během dne naopak klesla až na 60,27 dolaru, později pak stoupla až na 63 dolarů, nejvýše od 18. prosince. Americká lehká ropa WTI zdražila o 75 centů na 52,53 dolaru za barel.

Ropa zdražuje zhruba od poloviny ledna. V Česku minulý týden po několikaměsíčním vytrvalém klesání zdražily pohonné hmoty. Benzín a naftu řidiči podle údajů CCS tankovali téměř o 30 haléřů dražší než v předminulém týdnu. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V tomto týdnu očekáváme růst cen pohonných hmot o 50 haléřů, podle průběžných čísel CCS to může být i více,“ řekl Novinkám analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Ropy je podle něj na trhu přebytek, těžbu zvyšují USA i OPEC a v Rusku je blízko historických maxim. Cena ropy podle něj rostla hlavně kvůli obavám, že by jí v budoucnosti za dva či tři roky mohl být nedostatek.

Růst těžby ropy v některých regionech nicméně začíná zpomalovat. Vývoz z Libye se kvůli nepokojům v zemi prudce snížil a všechny velké ropné přístavy byly uzavřeny. Hlavní ekonom Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol varoval, že vzestup Islámského státu představuje velkou hrozbu pro investice, které jsou nezbytné k tomu, aby se zabránilo nedostatku ropy v příštím desetiletí.

„Do příštích měsíců bych čekal, že se ceny benzínu a nafty v Česku stabilizují někde kolem úrovně 30,50 Kč,“ dodal Tomčiak.

Reklama

Související témata:

Související články

Pošta už nebude sledovat ceny benzínu

Česká pošta v únoru po necelých dvou letech ukončila projekt sledování cen pohonných hmot na čerpacích stanicích na webu tankujlevneji.cz. Rozhodlo o tom nové...

Výběr článků

Načítám