Hlavní obsah

Ceny potravin jsou nejvyšší za dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Výnos obilnin je nižší než předpokládaný, což se projevilo i na cenách potravin, která jsou podle středeční zprávy potravinového úřadu OSN FAO nejvyšší za dva roky. Stále jsou však o 38 procent nižší než v polovině roku 2008, kdy dosáhly maxima.

Článek

Potravinový index od července vzrostl o pět procent. Přispělo k tomu sucho a požáry v Rusku, které znamenaly nižší úrodu, a také vyšší ceny cukru a oleje.

Odhad produkce obilnin se snížil z 2 280 miliónů tun na 2 238 miliónů tun. I tak bude ale celosvětová sklizeň třetí nejvyšší v historii.

Napjatý je trh s pšenicí, což ukazuje i růst cen na burzách, ale dodávky by měly být postačující. Produkce pšenice se podle upravené prognózy odhaduje na 646 miliónů tun, což je o pet procent níže než loni, ale i tak třetí nejvyšší. V Rusku činí sklizeň 43 miliónů tun oproti předpokládaným 48.

Vyrovnanější je situace na trzích s rýží, i když i tak produkce poklesne na 467 miliónů tun z 472. Podepsaly se na tom i záplavy v Pákistánu. Stále je to ale o tři procenta více než loni. U kukuřice se čeká také rekordní sklizeň kukuřice a v USA v Číně, i když v dalších zemích zejména v EU je hlášen pokles kvůli špatnému počasí.

Abdullreza Abbasian z FAO zdůraznil, že situace je ale nyní jiná než v roce 2008, kdy prudce rostly ceny oleje kvůli vysokým cenám ropy, které zvýšily poptávku po bionaftě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám