Hlavní obsah

Ceny pohonných hmot v Česku poslední týden stagnují

Novinky, ČTK, bož

Ceny pohonných hmot v Česku se za poslední týden téměř nezměnily. Benzín od minulé středy v celorepublikovém průměru podražil o haléř na 30,20 koruny za litr. Průměrná cena nafty zůstala na 28,81 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 20. září

Článek

Pohonné hmoty dva týdny předtím poměrně výrazně zdražovaly, předtím tři týdny v podstatě stagnovaly. Jinak od konce dubna ceny pohonných hmot v Česku postupně klesaly. V celorepublikovém průměru stála nafta více než 29 korun naposledy ve druhé polovině června, benzín minulý týden poprvé od června zdražil nad 30 korun. [celá zpráva]

Nejdražší zůstávají pohonné hmoty v Praze. Litr benzínu natankují řidiči v metropoli v průměru za 30,84 koruny, což je osm haléřů méně než před týdnem. Druhý nejdražší benzín pak prodávají čerpací stanice v Plzeňském kraji, kde litr Naturalu 95 stojí v průměru 30,56 koruny, což je o 16 haléřů více než před týdnem.

Nejlevnější Natural 95 natankují řidiči na jihu Čech a v Libereckém kraji, kde se za litr platí v průměru shodných 29,86 koruny. Pro Jihočechy jde o mezitýdenní zdražení o tři haléře, pro občany Libereckého kraje se jedná o snížení ceny o šest haléřů oproti minulému týdnu.

Nafta nejdráže v Praze, nejlevněji na východě Čech

Za litr nafty Pražané zaplatí v průměru 29,69 koruny za litr, což je o dva haléře méně než před týdnem. Druhá nejdražší nafta v republice je pak na Vysočině. Litr tam stojí průměrných 29,49 koruny, což znamená nárůst ceny o devět haléřů ve srovnání s minulým týdnem.

Nejlevnější naftu pak natankují Východočeši. V Královéhradeckém i Pardubickém kraji stojí litr průměrně 28,29 koruny za litr. V prvním případě jde o zdražení o čtyři haléře, ve druhém o pokles ceny o devět haléřů oproti minulému týdnu.

Přestávka před dalším zdražováním

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy je současná stagnace cen pouhou přestávkou před dalším zdražováním, které však bude jen pozvolné. „Klíčovým důvodem současného růstu je sílící globální poptávka, která odráží ekonomický růst významných celků, jako je eurozóna nebo Spojené státy. Tato sílící poptávka přitom čelí limitované celosvětové nabídce,” uvedl Kovanda.

„Klíčoví ropní těžaři v čele se Saúdskou Arábií a Ruskem totiž dodržují svoji květnovou dohodu na omezení těžby ropy a navíc signalizují, že ji budou ochotni prodloužit i za březen příštího roku, dokdy zatím platí,” upřesnil ekonom.

Američtí těžaři nezvládají reagovat na tlak

„K růstu cen ropy přispívá i to, že navzdory faktu, že k němu dochází, nejsou zatím američtí břidliční těžaři schopni dostatečně adekvátně reagovat. Podle amerických úřadů zvýší během října svůj těžební výkon pouze o 79 tisíc barelů ropy denně, což by bylo poprvé za sedm měsíců, kdy měsíční růst výkonu nepřekročí hodnotu sta tisíc barelů ropy denně,” doplnil Kovanda.

Trh podle Kovandy počítal právě s tím, že navyšování kapacity amerických těžařů bude tlumit tlaky na růst cen ropy. „Říjnová čísla by tak z tohoto hlediska mohla být určitým zklamáním a znakem toho, že břidliční těžaři v USA nakonec tahají za kratší konec a zásadnější vliv na vývoj cen ropy má kartel OPEC a další ropní producenti mimo USA,” dodal Kovanda.

Díky posilování koruny vůči dolaru, kterou ČNB podpoří ještě minimálně jedním letošním zvýšením úrokových sazeb, bude podle Kovandy zdražování benzínu a nafty u českých čerpacích stanic mírné a pozvolné.

Reklama

Související články

Investovat můžete i do zlata či ropy

Stále více Čechů se přesvědčuje o tom, že výnosně se dá investovat nejen do akcií či dluhopisů, ale také do komodit, jako jsou zlato, ropa, diamanty, šperky,...

Výběr článků

Načítám