Hlavní obsah

Ceny městských bytů pokračovaly ve svižném růstu

Právo, ČTK, svj

Ceny bytů v Praze a krajských městech vzrostly loni ve třetím čtvrtletí meziročně v průměru o 15,8 procenta na 70 300 korun za metr čtvereční. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Deloitte, která vycházela z prodejních cen z kupních smluv evidovaných v katastru nemovitostí.

Foto: Michal Hron, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle analýzy společnosti FérMakléři.cz pak růst cen příliš nezpomalil ani v závěru roku, když ceny bytů v největších městech ČR v posledním čtvrtletí meziročně vzrostly více než o desetinu.

Ve třetím čtvrtletí bylo podle Deloitte tempo růstu nejvyšší od března 2018. Nejdražší byla tradičně Praha (94 300 Kč za metr čtvereční), nejlevnější Ústí nad Labem (22 800 Kč/m2).

Od roku 2014 se ceny v Česku zvýšily v průměru o 84 procent. Meziročně zdražily byty nejvíce v Liberci, více než o třetinu. Dále v Ústí nad Labem (o 28,8 procenta), Pardubicích (o 24,7 procenta) a v Brně (o 22,9 procenta).

Praha zvýší nájmy v bytech

Domácí

Ceny naopak klesly v Karlových Varech, o 7,4 procenta. Deloitte sleduje ceny prodaných bytů v krajských městech. Ve Středočeském kraji, který své krajské sídlo nemá, vychází z průměru za Benešov, Beroun, Kladno, Mladou Boleslav a okresy Praha-východ a Praha-západ.

Na špici v EU

Podle metodiky Eurostatu zrychlil meziroční růst cen domů a bytů v Česku ve třetím čtvrtletí loňského roku na 8,4 procenta, mezi zeměmi EU tak byl růst pátý nejvyšší.

„Lidé, kteří si mysleli, že se v průběhu pandemie koronaviru budou snižovat ceny na realitním trhu, se hluboce mýlili. Vzhledem k pumpování nových peněz do ekonomiky, uvolněnou měnovou politikou centrálních bank a rozhazovačnou politikou vlád jsme naopak svědky výrazného růstu cen domů a bytů,“ poznamenal analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Neobsazených bytů skokově přibylo

Domácí

Tento trend bude podle něj i nadále pokračovat.

Podle údajů společnosti FérMakléři.cz se to potvrdilo i ve čtvrtém kvartálu loňska. Nejvíce závěrem roku zdražily byty v Ostravě, meziročně téměř o pětinu. Nejmenší byl nárůst v Praze, i tak ale činil 10,2 procenta. Byty v Praze tím zůstaly s průměrnou cenou 102 812 Kč za metr čtvereční nejdražší. Naopak nejlevnější byly v Ústí nad Labem s cenou 22 728 Kč/ m2, sdělili FérMakléři.cz, kteří porovnávali ceny v osmi největších městech.

Reklama

Výběr článků

Načítám