Hlavní obsah

Ceny bydlení ve Španělsku poprvé od krize stouply

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po šest let trvajícím poklesu loni ceny bydlení ve Španělsku poprvé stouply. Za celý rok rostly o 0,3 procenta, v samotném čtvrtém čtvrtletí meziročně dokonce o 1,8 procenta, uvedl španělský statistický úřad INE. Údaje naznačují, že se Španělsko dostává z realitní krize, která začala v roce 2008.

Foto: Profimedia.cz

Bytový dům ve španělském městě Benidorm

Článek

V roce 2007, tedy ještě před splasknutím realitní bubliny, ceny bydlení ve Španělsku vzrostly o 9,8 procenta. Během krize od roku 2008 ceny bydlení propadly o 37 procent.

Loni táhly ceny bydlení ve Španělsku vzhůru především ceny nových domů a bytů, které se zvýšily v průměru o 0,9 procenta. Starší bydlení zdražilo v průměru o 0,1 procenta, upozorňuje agentura AFP.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle srovnání webu El País rostly koncem roku nejrychleji ceny bydlení v hlavním městě Madridu (meziročně o téměř tři procenta) a v regionech podél Středozemního moře -  Katalánsku, Valencii a Andalusii (od 1,8 do 2,8 procenta meziročně).

Španělsko, jehož hospodářský růst se před splasknutím realitní bubliny dlouho opíral právě o boom ve stavebnictví, prošlo v průběhu pěti let hned dvěma hospodářskými recesemi. Loni ekonomika rostla již o 1,4 procenta. Země se ale stále potýká s velmi vysokou nezaměstnaností, která koncem prosince činila 23,7 procenta.

V oblastech v okolí Madridu i jinde ve Španělsku zůstávají stále neobydlené rozsáhlé bytové komplexy z dob před krizí, takzvaná města duchů. Některé z nich koupily za mimořádně nízké ceny zahraniční investiční fondy. Ve Španělsku se diskutuje o tom, že by tyto byty měly být využity pro sociální bydlení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám