Hlavní obsah

Ceny benzínu se drží kolem 33 korun za litr, nafta dál zlevnila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny benzínu v Česku se během minulého týdne skoro nezměnily, naopak za naftu zaplatí řidiči méně. Litr Naturalu 95 se nyní prodává průměrně za 33,07 koruny za litr, před týdnem stál o dva haléře více. Nafta zlevnila o 26 haléřů na průměrných 31,75 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která vývoj cen sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ceny pohonných hmot v České republice k 22. červenci

Článek

Nejdražší benzín je momentálně v Jihomoravském kraji, kde litr vyjde na průměrných 33,48 koruny, jen o haléř lacinější je v Plzeňském kraji. Za naftu zaplatí řidiči nejvíce v Praze, kde čerpací stanice nabízejí litr průměrně za 32,64 koruny.

Nejlevnější jsou pohonné hmoty stejně jako před týdnem v Královéhradeckém kraji. Litr benzínu tam stojí v průměru 32,70 koruny, nafta se prodává za 31,10 koruny za litr.

Podle analytičky společnosti Colosseum Evy Mahdalové bude podobný trend cen pokračovat i nadále. „V nejbližším týdnu očekáváme opět stagnaci cen benzínu a naopak u nafty očekáváme další zlevnění,” řekla. Doplnila, že pohonné hmoty v Česku jsou podle údajů Evropského energetického portálu v porovnání s ostatními státy Evropské unie stále relativně nízké.

„Rozhodně nedoporučujeme tankovat v Itálii a Německu. Naopak levné pohonné hmoty jsou v Rakousku a Polsku,” podotkla. Dodala, že dráž než v Česku je například i v Chorvatsku, kam každoročně v létě míří nejvíce českých turistů. Nafta tam podle Colossea vyjde v přepočtu průměrně na 33,49 Kč/l, benzín pak na 36,84 Kč/l.

Ropa ve středu na světových trzích zlevnila. Přispěl k tomu jednak pokles akcií v USA, hlavně ale zpráva o růstu zásob ropy ve Spojených státech za uplynulý týden. Cena severomořské ropy Brent krátce před 17.00 SELČ ztrácela 1,1 procenta na zhruba 56,40 dolaru za barel, zatímco americká lehká ropa WTI odepisovala 1,6 procenta na 50 dolarů. Předtím se dostala i pod padesátidolarovou hranici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám