Hlavní obsah

Unipetrol za druhý kvartál vydělal přes tři miliardy, nejvíc v historii

Aktualizováno

Petrochemický holding Unipetrol v letošním prvním pololetí vykázal čistý zisk 5,27 miliardy Kč, zatímco loni byl za prvních šest měsíců ve ztrátě 2,55 miliardy. Výnosy klesly o zhruba sedm procent na 56,5 miliardy. Firma ve čtvrtek výsledky zveřejnila na svém webu. V samotném druhém čtvrtletí byl Unipetrol v čistém zisku 3,277 miliardy Kč, když před rokem vykázal čtvrtletní ztrátu 3,5 miliardy.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Chemický závod v Záluží u Mostu, součást Unipetrolu

Článek

Společnost uvedla, že ve druhém čtvrtletí vykázala nejlepší provozní zisk ve své historii – 3,959 miliardy korun. Využití jejích rafinérských kapacit vzrostlo meziročně o pět procent.

Čtvrteční výsledky jsou v souladu s očekáváním analytiků, kteří podobná čísla předpovídali a uváděli, že výsledky holdingu budou v porovnání s vývojem minulých let nadprůměrné.

„Výroba a obchod Unipetrolu dokonale využily vysokých petrochemických a rafinérských marží na trhu. Po dokončení akvizice podílu společnosti ENI v České rafinérské se nám podařilo navýšit využití rafinérských kapacit až na úroveň 95 procent a zvýšenou produkci prodat na trhu v České republice i v zahraničí,” uvedl v tiskové zprávě i generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Marek Świtajewski.

Skupina Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Od roku 2005 je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám