Hlavní obsah

Ceny benzinu i nafty v Česku mírně stoupají

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku od minulé středy mírně zdražily. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se u čerpacích stanic ve středu tohoto týdne prodával v průměru za 33,82 koruny, což je o čtyři haléře více než před týdnem. Litr nafty za týden zdražil o sedm haléřů na 31,67 koruny. Dražší pohonné hmoty motoristé nakupovali naposledy koncem července, vyplývá z údajů společnosti CCS.

Článek

Benzin je v současnosti o šest korun dražší než před rokem. Za naftu loni v září motoristé platili o 4,50 koruny méně než teď.

Nejlevnější paliva aktuálně tankují řidiči v Ústeckém kraji, kde litr benzinu vychází v průměru na 33,48 koruny. Litr nafty tamní pumpaři prodávají průměrně za 31,33 koruny.

Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze. Litr benzinu stojí v hlavním městě průměrně 34,37 koruny. Diesel motoristé v metropoli tankují za 32,30 koruny.

Pohonné hmoty v Česku vytrvale zdražovaly zhruba od začátku roku. V červenci se průměrná cena benzinu přiblížila ke 34 korunám za litr a nafta stála až 31,84 koruny za litr. V srpnu ceny mírně klesly, ale od začátku září zase pomalu rostou.

Satelity odhalily obří ropnou skvrnu u Louisiany. Stále roste, původ je neznámý

Amerika

Cena ropy ve středu výrazně rostla. Americký úřad pro energetické informace EIA totiž uvedl, že zásoby ropy v uplynulém týdnu klesly nejníže od září 2019. Pokračují tak v propadu, který začal koncem srpna, kdy hurikán Ida zavřel řadu rafinerií a přerušil těžbu na moři.

Ceny severomořské ropy Brent kolem 19:00 SELČ rostly k 75,60 dolaru za barel, cena americké lehké ropy WTI přesahovala 72,60 dolaru za barel.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 15. září.

Reklama

Související články

Ropa je na ročním maximu

Ceny ropy dnes vystoupily na více než roční maxima poté, co se skupina ropných těžařských států OPEC+ rozhodla ponechat těžební limity příští měsíc téměř beze...

Pohonné hmoty nepatrně zlevnily

Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se ve středu 1. září u čerpacích stanic prodával v průměru za 33,76 koruny, což je o tři haléře méně než před týdnem....

Výběr článků

Načítám