Hlavní obsah

Ceny benzinu a nafty pokračují v pozvolném poklesu

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulých sedmi dnech pokračovaly v pozvolném poklesu. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 zlevnil o tři haléře na průměrných 32,17 koruny. Litr nafty stojí v průměru 31,72 koruny, což je o pět haléřů méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

Článek

Natural 95 meziročně zlevnil o 2,8 procenta. Nafta pak o 5,25 procenta. Litr naturalu stál před rokem 33,11 koruny, zatímco litr nafty 33,48 koruny.

Natural 95 zdražoval v Česku od poloviny dubna do počátku června. Od té doby se jeho průměrná cena postupně snižovala. Cena dieselu rostla do počátku října, kdy se dostala nad 32 korun za litr. V posledních sedmi týdnech postupně klesala.

Nejdražší Praha a Vysočina, nejlevnější jih Čech

Nejdražší benzin je i nadále v Praze. Litr řidiči u tamních čerpacích stanic natankují průměrně za 32,61 koruny. To je o pět haléřů méně než před týdnem.

Na Vysočině je cena benzinu jen o haléř nižší, stojí tedy průměrně 32,60 koruny. V tomto kraji tak benzin za týden o haléř zdražil. Za naftu přitom na Vysočině řidiči zaplatí nejvíce v republice, a sice 32,32 koruny za litr. I toto palivo tedy v kraji za týden zdražilo o haléř.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 27. listopadu

Naopak nejlevnější paliva jsou v Jihočeském kraji. Litr benzinu tam průměrně vyjde na 31,72 koruny, cože je o šest haléřů méně než před týdnem. Litr nafty na jihu Čech stojí 31,27 koruny. Za týden zlevnil o pět haléřů.

Írán oznámil nové naleziště s 53 miliardami barelů ropy

Ekonomika

Stejnou průměrnou cenu dieselu – 31,27 koruny za litr – hlásí i čerpací stanice v Karlovarském kraji. V tomto kraji přitom cena za týden rapidně klesla o celých 18 haléřů na litr.

Ceny ropy ve středu klesaly

Ceny ropy ve středu klesaly po zprávě o překvapivém růstu zásob suroviny ve Spojených státech. Americký Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden zvýšily o 1,6 milionu barelů.

Kolem 17:30 SEČ vykazovala severomořská ropa Brent pokles zhruba o 0,7 procenta na 63,80 dolaru za barel.

Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela 1,1 procenta na 57,77 dolaru za barel.

Reklama

Související články

Ropa výrazně zlevňuje

Ceny ropy v úterý výrazně klesají. Dolů je tlačí růst produkce Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a Ruska, stejně jako eskalace obchodního sporu mezi...

Benzin i nafta v Česku nepatrně zlevnily

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku za poslední týden mírně klesly. Litr benzinu Natural 95 byl ve středu oproti minulému týdnu o tři haléře levnější, když...

Výběr článků

Načítám