Hlavní obsah

Centrální banka USA nakoupí dluhopisy za 600 miliard dolarů

– New York

Americká centrální banka (Fed) chce povzbudit pomalejší oživování americké ekonomiky nákupem dluhopisů, které vydává ministerstvo financí. Pod dvoudenním zasedání Fed rozhodl, že za nadcházejících osm měsíců nakoupí obligace za 600 miliard dolarů (10,4 biliónu Kč).

Foto: Scott Audette, Reuters

Předseda americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke

Článek

Fed tím chce snížit dlouhodobé úrokové sazby, rozhýbat půjčky a investice a podnítit firmy k přijímání nových zaměstnanců.

Fed bude kupovat dluhopisy ministerstva financí s delšími dobami splatnosti tempem zhruba 75 miliard dolarů měsíčně, vyhradil si však, že tempo i rozsah nákupů bude pravidelně revidovat.

Newyorská pobočka Fedu, která bude za nákupy zodpovědná, by tak do konce druhého čtvrtletí 2011 měla nakoupit dluhopisy až za 900 miliard dolarů. Už v létě centrální banka rozhodla o nákupu dluhopisů za příjmy ze splacených hypoték v jeho držení.

Fed v prohlášení po schůzce ekonomiku v jejím současném stavu označil za "pomalou" a sdělil, že zaměstnavatelé nadále nejsou ochotni zvyšovat počty zaměstnanců.

Dnešní krok, byť se očekával, je považován za kontroverzní. Nákup může mít negativní dopad na inflaci z dlouhodobého hlediska, přitom žádný efekt z něj v brzké době nemusí vyplynout. Banky mají peníze z nevyužívaných rezerv a sazby se už očekávanému kroku dávno přizpůsobily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám