Hlavní obsah

Cena cibule dramaticky roste, za rok vyskočila skoro o 200 procent

Novinky, bož

Ceny cibule v Česku i nadále dramaticky rostou. Meziročně ceny této zeleniny v květnu stouply téměř o 189 procent z 13,08 na průměrných 37,77 koruny za kilogram. Oproti dubnu cibule zdražila téměř o 41 procent. Vyplývá to z výpočtů Novinek na základě veřejně dostupných dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj cen cibule

Článek

Rapidní nárůst ceny cibule podle dat ČSÚ nastal již v únoru, kdy kilo cibule zdražilo téměř o 25 procent z 18,09 koruny na 22,58 koruny. Ještě předtím došlo ke skokovému navýšení v dubnu loňského roku. Tehdy za cibule za měsíc zdražila téměř o 35 procent z 13,06 na 17,60 koruny. Za další rok ale cena narostla ještě mnohem výš.

„Od roku 2018 se běžná cena cibule téměř ztrojnásobila. V současné době se její cena pohybuje okolo 36 korun za kilo. V řadě řetězců ale atakuje hranici 45 korun,“ sdělil Novinkám Petr Miklík ze srovnávače nákupních letáků Kupi.cz.

„Cena cibule stoupá vlivem loňského příliš teplého počasí v Evropě, které zapříčinilo sucho. To znatelně ovlivnilo úrodu této zeleniny. Musí se proto dovážet ze vzdálenějších zemí, což má pochopitelně vliv na cenotvorbu,“ doplnil Miklík.

Slev je čím dál méně, jsou výrazně nižší

V souvislosti s růstem běžné ceny podle Miklíka vzrostla i průměrná akční cena cibule. „Ta stoupla zhruba o 15 korun na průměrných 23,90 koruny,” podotkl.

Slevy se navíc podle Miklíka vzhledem k tomu, že jde o zdražení v důsledku nižší úrody, v současné době objevují málokdy. „Zatímco v prvních pěti měsících roku 2017 jsme evidovali 44 akcí, v loňském roce jich bylo 25,” uvedl.

„Letos jich řetězce uskutečnily pouze 19. Akčním nákupem se dá ušetřit zhruba pětina nákladů,“ dodal Miklík.

Došlo také k výraznému snížení průměrné akční slevy. Zatímco v červnu 2017 byla sleva 41 procent, v loňském roce šlo o 36 procent a letos už jen o 16 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám