Hlavní obsah

Cena benzinu stagnuje, nafta poprvé od května zdražila

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena benzinu v Česku se od minulé středy téměř nezměnila, nafta poprvé od konce května zdražila. Nejprodávanější benzin Natural 95 řidiči nyní natankují za průměrných 32,50 koruny za litr, tedy o dva haléře dráž než před týdnem. Průměrná cena dieselu se od minulé středy zvýšila o 17 haléřů na 31,86 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 18. září

Článek

Nejdražší benzin zůstává i nadále na Vysočině, kde stojí v průměru 32,87 koruny za litr. Jen o haléř levnější je litr naturalu v Praze, kde za něj řidiči zaplatí 32,86 koruny.

V metropoli je mezi kraji nejdražší nafta, kterou tamní čerpací stanice prodávají v průměru za 32,38 koruny za litr. Nafta od května prakticky nezdražovala, tehdy se vyhoupla na 32,74 koruny za litr, od té doby šla cena dolů, nebo stagnovala.

Nejlevnější paliva zůstávají v Jihočeském kraji, kde benzin vyjde v průměru na 32 korun a diesel na 31,32 koruny za litr.

S cenami ropy zamávaly útoky, ale jen na chvíli

S cenami ropy na přelomu týdne zamávaly útoky na ropná zařízení v Saúdské Arábii. Ty směřovaly na zařízení Abkajk a Churajs, která patří mezi nejvýznamnější provozy ropného průmyslu v zemi.

Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy, loni země vytěžila v průměru 10,3 milionu barelů denně, z toho tři čtvrtiny byly určeny na vývoz. K útokům se přihlásili jemenští povstalci, Spojené státy z nich obvinily Írán.

Saúdskoarabská státní ropná společnost Saudi Aramco však již ve středu obnovila zhruba 70 procent výpadku produkce po útoku dronů na jejich zařízení. Po prvotním šoku a nárůstu cen tak ropa opět zlevnila.

Nelze očekávat větší zdražování. Pokud nepřijdou další útoky

„Vzhledem ke stabilizaci ceny ropy na světovém trhu se však nedá očekávat žádné výraznější zdražování,” domnívá se ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

„Pokud ovšem víkendové útoky nebyly jen předehrou k mnohem vážnějšímu konfliktu. Takovému, který by vedl k dalším útokům na saúdskoarabská ropná zařízení a souvisejícím výpadkům v dodávkách největšího světového exportéra ropy nebo rovnou k již otevřené, nezástupné válce mezi Saúdskou Arábií a Íránem,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám