Hlavní obsah

Cena benzinu se blíží ke 28 korunám za litr, zdražila i nafta

Novinky, ČTK, bož

Pohonné hmoty v Česku dál zdražují. Od minulé středy do úterý zdražil nejprodávanější benzin Natural 95 o osm haléřů na průměrných 27,94 koruny za litr. Poblíž 28 korun byla cena naposledy v říjnu. Cena nafty za týden stoupla o 14 haléřů na 27,34 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Článek

Litr benzinu za rok zlevnil o 4,06 koruny. Litr nafty je meziročně levnější o 4,33 koruny.

Nejlevnější benzin aktuálně natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde litr stojí v průměru 27,51 koruny. Za litr nafty se platí nejméně ve Zlínském kraji, a to v průměru 26,90 koruny. To je o 18 haléřů více než před týdnem. Pod 27 korunami je litr nafty ještě v Ústeckém kraji.

Naopak nejdražší pohonné hmoty nabízejí dlouhodobě čerpací stanice v hlavním městě. Litr Naturalu 95 pražské čerpací stanice nabízejí průměrně za 28,72 koruny, litr nafty tam vychází na 28,38 koruny. Oba druhy pohonných hmot tak v metropoli zdražily o dva haléře na litr.

EU rozšíří sankce na Turecko za průzkum ložisek plynu v kyperských a řeckých vodách

Blízký a Střední východ

V žádném jiném regionu Česka se průměrná cena nafty nepřehoupla přes 28 korun za litr.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 15. prosinci

Cena severomořské ropy Brent ve středu krátce po 19.00 SEČ vykazovala nárůst o zhruba 0,6 procenta na 51,05 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 0,3 procenta na 47,78 dolaru za barel.

V pondělí zahájily očkování proti koronaviru Spojené státy, které jsou největší ekonomikou a největším spotřebitelem ropy na světě. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) však v úterý upozornila, že očkování nepovede k rychlému odstranění negativního vlivu pandemie covidu-19 na globální poptávku po ropě.

V Německu, které je největší ekonomikou v Evropě, kvůli nepříznivému vývoji situace kolem šíření koronaviru začaly platit přísnější restrikce. V zemi mimo jiné musely zavřít všechny obchody s výjimkou těch, které prodávají zboží denní potřeby, jako jsou například potraviny, lékárny, drogerie, optiky či trafiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám