Hlavní obsah

Část Jukosu převzal státní podnik Rosněft

MOSKVA

Zástupci ruské státní ropné společnosti Rosněft přijeli v pátek do sibiřského města Něftějugansk, aby převzali kontrolu nad firmou Juganskněftěgaz, klíčovou částí likvidované společnosti Jukos. Pozorovatelé otevřené mluví o tom, že Rusko firmu znárodnilo.

Foto: Jiří Nartovský

Společné foto Huskies Waldbronn a HC Trendy.

Článek

"Přijeli s exekutory a nyní představují zaměstnancům Jugansku jejich nového šéfa Vladimira Bulbu, hlavu jedné z divizí  Rosněfti," řekl jeden ze zaměstnanců Jukosu.

Rosněft tvrdí, že částku, za níž Jugansk koupil, 9,4 miliardy dolarů, už splatil. [celá zpráva] Zaměstnancům Jukosu ukázal dokumenty, že částka je zaplacena přes banku MDM. Ještě v pátek chce Rosněft v podniku pořádat valnou hromadu.

Státní podnik

Nyní má z Jugansku vzniknou samostatný podnik, ačkoliv původní plán byl, že se Rosněft spojí s plynárenským monopolem Gazprom. Rusko se ale údajně obává mezinárodních sporů, a část Jukosu tak zatím do propojování firem nezahrne.

"Podnik se osamostatní a přemění v samostanou společnost ze 100 procent vlastněnou státem," citoval list Financial Times ruského ministra průmyslu Viktora Christěnka. Asi pětina má podle něj připadnout čínské státní ropné společnosti. Ta se ale k případnému vlastnictví staví opatrně. Vyjádření Christěnka prý nerozumí.

Soud o 20 miliard dolarů

Společnost Jukos, která v polovině prosince vyhlásila bankrot, se chce s Ruskem soudit o nepovolený prodej majetku, který odporuje americkým bankrotovým zákonům. Jukos vyhlásil úpadek v USA, protože má na jejich území některé aktivity. [celá zpráva] Firma chce nyní od Ruska odškodnění ve výši 20 miliard dolarů.

Stát Jugansněftěgaz, klíčovou společnost Jukosu, prodal v nucené aukci 26. prosince neznámé společnosti Baikal, z níž se nakonec vyklubal jen zprostředkovatel pro státní Rosněft. Stát si sliboval, že z prodeje zaplatí část daňových nedoplatků Jukosu, které se vyšplhaly na 27 miliard dolarů. Jugansk ale prodal hluboko pod cenou.

Jukos navíc tvrdí, že celosvětově platným americkým bankrotovým právem byl už majetek Jukosu pod ochranou a stát, jako věřitel, neměl na tak náhlý prodej právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Prodej části Jukosu zůstává stále záhadou

Na světových obchodních trzích panuje rozčarování z nedělní aukce klíčové společnosti ropné firmy Jukos. Za 9,4 miliardy dolarů ji koupila neznámá společnost...

Výběr článků

Načítám