Hlavní obsah

Čas vstupu do eurozóny ještě nedozrál, tvrdí příští guvernér ČNB Rusnok

Česká národní banka (ČNB) by měla být méně euroskeptická. Zároveň by si však měla zachovat kritický pohled ve vztahu k eurozóně. V neděli to v Otázkách Václava Moravce uvedl budoucí guvernér ČNB Jiří Rusnok. Ten hovořil i o způsobu ukončení devizových intervencí a vstupu do eurozóny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nově jmenovaný guvernér ČNB Jiří Rusnok

Článek

Nově obsazená rada, do které i na základě Rusnokovy podpory jmenoval prezident Miloš Zeman Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého, se podle Rusnoka nemůže v zásadních strukturálních věcech odlišit od té předchozí. "Máme stejný zákon a stejná pravidla," řekl. Jiní lidé ale mohou akcentovat jiné věci, připustil.

"Myslím si, že změna bude určitě v tom, že se alespoň navenek nebudeme prezentovat jako ideové centrum odmítání hlubší integrace včetně účasti v měnové unii. Naše posunutí bude většinově méně euroskeptické, byť kritický pohled na současné fungování měnové unie a eurozóny si určitě zachováme," uvedl Rusnok. Takový pohled je totiž reálný a vychází z faktů, dodal.

Pro vstup do eurozóny čas ještě nedozrál

Rusnok vyloučil, že by ČNB mohla oddalovat přijetí eura kvůli tomu, aby si zachovala co nejvíc kompetencí.

"Obecně si myslím, že do eurozóny patříme, ale čas nedozrál mentálně, politicky. Když děláme rozumnou měnovou a fiskální politiku, můžeme žít i s vlastní měnou," řekl. ČR má podle něj mimořádnou měnovou a cenovou stabilitu, takže jsou občané s vlastní měnou spokojení.

Budoucí guvernér také odmítl, že by jeho podíl na výběru dalších členů rady mohl nějak omezit různorodost názorů mezi jejími členy. "Jsou to skutečně příliš citlivé pohledy. Já jsem si samozřejmě nic nenadiktoval," řekl.

Kandidáty prezident jmenoval podle odbornosti, vzdělání a praxe. Členové bankovní rady podle Rusnoka vystupují sami za sebe a svůj mandát nesou individuálně.

Konec intervencí by měl být oznámen

K otázce ukončení intervencí Rusnok uvedl, že s ohledem na předvídatelnost a hodnověrnost ČNB byl měl být tento krok dopředu oznámen. Banka by si nicméně vyhrazovala právo zasáhnout v případě zásadních výkyvů.

Banka se snaží kvůli nízké inflaci držet měnu v kurzu kolem 27 korun za euro. S ukončením intervencí prozatím počítá v polovině roku 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám