Hlavní obsah

Bývalý šéf WorldComu se přihlásil FBI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Bývalý ředitel americké telekomunikační společnosti WorldCom Bernie Ebbers se ve středu sám přihlásil vyšetřovatelům FBI. Učinil tak den poté, co byl obviněn z účasti na zločinném spolčení s cílem zfalšovat účetní výkazy firmy.

Článek

Americký ministr spravedlnosti John Ashcroft Ebberse v úterý obvinil z více podvodů, které podle něj vedly k tomu, že WorldCom musel ukončit činnost. Firma v roce 2002 kvůli miliardovým podvodům a ztrátě důvěry vyhlásila bankrot, který byl největším podnikovým kolapsem ve Spojených státech.

Ebbers je kromě zločinného spolčení obviněn rovněž z podvodu a dalších deliktů. V úterý už se přiznal bývalý finanční ředitel firmy Scott Sullivan, který je nyní ochoten spolupracovat s FBI a svědčit proti svému bývalému šéfovi. WorldCom měl v době bankrotu dluhy kolem 11 miliard dolarů.

Sullivan byl v úterý obviněn ze tří trestných činů a už se sám přiznal ke zločinnému spolčení, jehož cílem byly machinace s účetními výkazy. WorldCom nadhodnocoval tržby a špatně vykazoval i kapitálové výdaje, aby zvýšil objem zisku a hotovosti, podotýká agentura Reuters.

Největší ryba

Ebbers je ve Spojených státech zatím největší "rybou", která se v souvislosti s účetními podvody v amerických firmách dostala před soud. Kvůli těmto a podobným podvodům mnoho investorů přišlo o peníze, což zvedlo vlnu žalob. Komise pro cenné papíry v reakci na několik velkých skandálů dokonce zavedla zvláštní zákon, který má opakování takových situací zabránit.

Ebbersovo obvinění přichází asi měsíc poté, co vláda obvinila bývalého ředitele společnosti Enron Jeffreyho Skillinga. Ten svůj podnik přivedl k bankrotu rovněž kvůli účetním podvodům.

Reklama

Výběr článků

Načítám