Hlavní obsah

Byty a rodinné domy v Česku zdražují

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny bytů, rodinných domů i pozemků letos dál mírně rostou. Nejvíce zdražily starší byty mimo Prahu. V tiskové zprávě o tom informovala Hypoteční banka.

Foto: Profimedia.cz

Novostavby v pražských Jinonicích

Článek

Byty v Česku v průměru oproti minulému čtvrtletí zdražily o procento, rodinné domy o půl procenta a pozemky o 0,9 procenta.

Banka, která patří mezi největší poskytovatele úvěrů na bydlení, vychází z ukazatele HB Index, který vytvořila spolu s odborníky na trh bydlení ze Sociologického ústavu AV ČR. Základní hodnotu indexu 100 přitom představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010. V prvním čtvrtletí dosáhla jeho hodnota 98,4.

"Letos očekáváme, že se cenová úroveň u bytů dostane nad výchozí úroveň z ledna 2010. Na rozdíl od loňského roku byly v prvním čtvrtletí hlavními tahouny cenového růstu mimopražské lokality. Nejvyšší nárůst cen byl v Jihomoravském a Zlínském kraji," poznamenal ředitel nemovitostního odboru Hypoteční banky Petr Němeček. Ceny starších panelových bytů podle něj v uplynulém čtvrtletí rostly více než u cihlových.

Nejvíc zdražily pozemky

Rodinné domy během prvních třech měsíců roku zdražovaly jen mírně, jejich HB Index vzrostl o půl procentního bodu na hodnotu 106,3.

"Na trhu je patrná mírně rostoucí nabídka developerské výstavby - převážně v oblasti řadových rodinných domů. I nadále setrvává zájem o rodinné domy ve zhoršeném stavu, které oslovují zákazníky nižší pořizovací cenou i možností postupných úprav podle vlastních představ. Stejně tak přetrvává zájem o výstavbu nízkoenergetických domů podporovaných z programu Zelená úsporám," dodal Němeček.

Oproti roku 2010 nejvíce zdražily pozemky. HB Index u nich za čtvrtletí stoupl o 0,9 procentního bodu na 120,3.

Největší zájem byl o pozemky v okolí velkých měst. Lidé však vyhledávali i levnější pozemky bez kompletních veřejných sítí, které vlastníci pozemků nahrazují například domácími čističkami či tepelnými čerpadly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám