Hlavní obsah

Burzy přemítají o důsledcích války

Novinky, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Burzy ve čtvrtek trpěly nervozitou z očekávání rychlého začátku válečných akcí v Iráku. Finanční trhy předpokládají, že USA zahájí válečné akce během několika dní, a to bez ohledu na mínění OSN. Ekonomové a analytici stále přemítají o tom, jak se očekávaná válka promítne do světové ekonomiky a jaké bude mít důsledky na burzách.

Foto: Roman Jinšík ml.
Článek

Někteří soudí, že se bude v podstatě jen opakovat situace z roku 1991, kdy se konala první válka v Perském zálivu, a to s přechodným radikálním propadem kursů akcií a rychlým růstem ceny ropy a následným návratem k předchozímu stavu.

Jiní odborníci však poukazují na rozdílnost situace po 12 letech. I velmi rychlý a úspěšný zásah podle nich přinese dlouholeté důsledky zejména pro americkou ekonomiku. Nejde jen o přímé náklady na válku, ale i o prostředky nutné na poválečné uspořádání, kdy se některé země mohou snažit o bojkot amerického trhu nebo o stažení svých investic z USA.

Slabý dolar zřejmě ještě více oslabí, důvěra spotřebitelů znovu poklesne, podniky budou investovat ještě méně než nyní. Situace bude mít vliv na kursy akcií, ceny dluhopisů, realit, a také některých komodit, zejména zlata.

Evropa oslabovala

Evropské akcie ve čtvrtek oslabily. Investoři byli nespokojeni s příliš krotkým zásahem Evropské centrální banky (ECB), která snížila úrokové sazby jen o čtvrt procentního bodu, zatímco trh předpokládal půl procenta.

Obnovila se také nedůvěra k pojišťovnám, nizozemský Aegon oslabil o 10,3 procenta po zprávě, že sníží výši dividend za rok 2003 a že není schopen odhadnout další vývoj v tomto roce.

České akcie ve čtvrtek oslabily po rychlém sestupu v závěru seance. Index PX 50 klesl o 0,15 procenta na 463,3 bodu. Nejvíce oslabily České radiokomunikace, a to o 1,06 procenta na 188,50 Kč, dále ČEZ a Unipetrol. Pražská burza oznámila po dohodě se svým členem, že Union banka neobchoduje v burzovním obchodním systému, může však burzu využívat pro vypořádání uzavřených obchodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám