Hlavní obsah

Burza znovu s rekordem

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední burzovní den uplynulého roku se mnoho neobchodovalo. Objemy obchodů byly velmi nízké, většina investorů a obchodníků se již věnovala odpočinku a možná i oslavám mimořádně úspěšného období pro přední české akcie. Index PX 50 za rok 2004 vzrostl o 56,6 procenta na 1032 body, pražská burza tak v tomto ohledu neměla konkurenci.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 24.9.2017 Výstavba II. etapy Sportovního areálu U Cementárny - Ostrava - Vítkovice

Článek

Ve čtvrtek hlavní burzovní index dlouho jen stagnoval, nakonec však uzavřel na 1032 bodech s přírůstkem 0,11 procenta. Poslední den obchodování tak přinesl ještě jeden nový rekord indexu. Pohyby kursů titulů ve SPAD byly ale velmi malé, nepřesáhly zlomky procenta.

"Akcie Komerční banky byly nejaktivnějším titulem čtvrteční ospalé seance," uvedl Vladimír Vávra na internetových stránkách Patria Finance. Komerční banka nakonec posílila o 0,65 procenta na 3272 Kč, více však Zentiva, a to o 0,62 procenta na 757,60 Kč, což je další z řady rekordních úrovní titulu.

Pro výrobce generických léčiv, jako je Zentiva, by bylo pozitivní, kdyby se prosadil návrh vicepremiéra Martina Jahna na snížení úhrady léčiv o 1 až 5 procent, tvrdí analytici. Ministerstvo zdravotnictví s tím však nesouhlasí.

Evropa

Evropské akcie ve čtvrtek slabě kolísaly nad dosaženou úrovní. Euro se pohybovalo kolem 1,3610 dolaru, tedy poněkud níže než při nedávných maximech jednotné evropské měny. Příliš pevný kurs eura je noční můrou nejen pro evropské vývozce, ale pro politiky, protože snižuje výkonnost ekonomik. Podle britského listu Financial Times německý kancléř Schröder nahvrhuje, aby se měnové kursy staly součástí agendy lednového setkání představitelů zemí G8. Podle Schrödra možnosti stabilitace směnných kursů spočívají v řešení globální nerovnováhy s příčinami nacházejícími se mimo Evropu.

Situaci v leteckém průmyslu ovlivnilo rozhodnutí Číny, která zřejmě nenakoupí předpokládané počty letadel v příštím roce od Boeingu a Airbusu, aby omezila příliš prudký růst podnikání v tomto sektoru. V příštích letech by ale měly dodávky pokračovat. Akcie vlastníka Airbusu společnosti EADS na pařížské burze posílily o 0,7 procenta.

Zajišťovna Swiss Re posílila o 1,5 procenta po zprávě, že její angažovanost v odškodném zemím jižní Asie po ničivé přílivové vlně nepřesáhne 100 miliónů švýcarských franků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám