Hlavní obsah

Burza sklouzla ke ztrátám

Právo, Bedřich Choděra

Dvoudenní růst se v úterý na pražské burze neudržel. Pokles kursu akcií Erste Bank vyrovnal přírůstky u některých jiných titulů. Erste nakonec oslabila o 2,15 procenta na 1228 Kč, významně podpořena například akciemi Philip Morris, které sestoupily o 0,78 proenta na 18 456 Kč.

Článek

ČEZ posílil o 0,17 procenta na 710 Kč. Obchodník s cennými papíry Patria Finance zvýšil cílovou cenu pro akcie ČEZ na 855 korun z předchozích 639 korun, investorům doporučil tyto cenné papíry nadále k nákupu.

Značné výkyvy kursu zaznamenal Český Telecom. Po dopoledním propadu vystoupal až k 516 Kč, ale později znovu ztrácel. Nakonec oslabil o 0,25 procenta na 514,50 Kč. Odpoledne se také nedařilo akciím Zentivy, které uzavřely na 1098 Kč s úbytkem 0,63 procenta. Index PX 50 klesl o 0,12 procenta na 1419,4 bodu.

Obchodování v Evropě oblíbených investičních certifikátů či warrantů na pražské burze zatím brání právní překážky. Není totiž jasné, zda jde o cenné papíry či deriváty. Situace by se měla vyjasnit ještě do konce roku, uvedl pro ČTK generální ředitel burzy Petr Koblic. Podle něj je burza technologicky připravena tak, že certifikát dokáže zobchodovat třeba zítra a o zájmu investorů není třeba pohybovat.

Akcie na evropských burzách v úterý posilovaly. Švýcarská firma Roche zpevnila o 2,8 procenta po dobrých výsledcích americké divize Genetech. Ta na trhu uspěla s léky proti rakovině Herceptin a Avastin. Firma je ale nyní pod tlakem, aby uvolnila pro generické výrobce vakcínu proti ptačí chřipce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám