Hlavní obsah

Bruselu se nelíbí převzetí rakouské aerolinky Niki německou Lufthansou

Novinky, bož

Plánované převzetí rakouské letecké společnosti Niki, dosavadní dcery insolventní německé společnosti Air Berlin, aerolinkami Lufthansa by mohlo ztroskotat kvůli postoji Bruselu. Uvedla to ve středu agentura Reuters s odvoláním na informovaný zdroj.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Letadlo aerolinek Niki

Článek

„Evropská komise se v tuto chvíli přiklání k tomu zakázat Lufthanse dohodu o převzetí Niki,“ řekl zdroj agentuře Reuters.

Šéf Lufthansy by se měl ve čtvrtek sejít s komisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou. Lufthansa zatím zprávu nekomentovala, nevyjádřili se ani představitelé Komise.

Největší německá letecká společnost Lufthansa v říjnu podepsala smlouvu o převzetí významné části krachujícího konkurenta Air Berlin. Podle kupní smlouvy Lufthansa získá 81 ze 130 letadel flotily Air Berlin a k tomu dalších 38 letadel, která měla od konkurenta v pronájmu. Prodej měl zahrnovat i dceřiné společnosti LG Walter a právě rakouskou Niki. [celá zpráva]

Dominantní postavení v Německu a Rakousku?

Konkrétní důvody, proč by měl Brusel transakci zablokovat, německá média neuvádějí. Agentura Reuters však připomněla, že dohoda o převzetí Air Berlin vyvolala kritiku ze strany konkurenčních společností a spotřebitelských spolků. Na některých linkách by se prý Lufthansa mohla přiblížit monopolnímu postavení.

Nízkonákladovou aerolinku Niki založil v roce 2003 někdejší pilot formule 1 Niki Lauda. Společnost Air Berlin nejprve v roce 2004 získala 24procentní podíl, postupně svůj podíl navyšovala.

Druhý největší německý letecký dopravce Air Berlin v polovině srpna požádal o zahájení insolvenčního řízení. Společnost se rozhodla na sebe uvalit insolvenci poté, co největší akcionář Etihad Airways ze Spojených arabských emirátů uvedl, že nemá dostatek prostředků, aby německou firmu sanoval. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám