Hlavní obsah

Brusel schválil převzetí innogy, v Česku se musí zbavit byznysu s plynem a elektřinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Energetická společnost E.ON smí převzít část majetku firmy innogy, pokud splní určité podmínky, mezi něž patří i prodej plynárenských a elektrárenských aktivit innogy v ČR. Rozhodla o tom v úterý Evropská komise (EK). Schválila tak návrh, který jí E.ON sám předložil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Německá společnost innogy je největším distributorem plynu v Česku, kde na konci loňského roku zaměstnávala zhruba 4100 lidí. Firma v Česku zajišťuje dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro více než 1,6 milionu zákazníků.

„Schválená transakce mezi společnostmi RWE a E.ON nebude mít dopad na naše dnešní vztahy se zákazníky innogy v Česku. Všichni naši zákazníci se mohou dál spoléhat na dodávky energií od innogy podle uzavřených smluv,“ řekl CEO innogy Energie Tomáš Varcop. Dodal, že příprava na vstup nového investora do české skupiny innogy v roce 2020 bude probíhat pod dohledem a garancí právě Evropské komise.

Firma také oznámila, že generální ředitel innogy ČR Martin Herrmann končí po 17 letech ve funkci, odchází také finanční ředitel Thomas Merker. Novým šéfem je  Varcop. Vedení doplní finanční ředitel Zbyněk Solecký a Josef Benda.

E.ON kupuje majetek innogy v rámci složité dohody o výměně majetku s německou energetickou firmou RWE. E.ON by po dokončení transakce měl působit převážně v distribuci a maloobchodním prodeji elektřiny a plynu, RWE pak zejména v produkci elektřiny na velkoobchodním trhu. RWE se také stane klíčovým hráčem na trhu obnovitelných zdrojů energie.

Evropská komise zahájila hloubkové vyšetřování plánovaného převzetí části majetku innogy letos v březnu. Vyjádřila obavy, že převzetí by mohlo omezit konkurenci a zvýšit ceny v některých členských státech Evropské unie včetně Česka.

E.ON proto komisi nabídl ústupky, které kromě prodeje aktivit v Česku zahrnovaly i prodej části elektrárenských aktivit v Maďarsku a některých aktivit v Německu. Evropská komise nyní uvedla, že pokud E.ON dodrží své závazky a prodá navrhovaný majetek, spojení schvaluje.

„Je důležité, aby si všichni Evropané a podniky mohli koupit elektřinu a plyn za konkurenční ceny. Dnes můžeme firmě E.ON schválit akvizici innogy, protože závazky, které E.ON nabídl, zajistí, že fúze nebude mít za následek menší výběr a vyšší ceny v zemích, kde tyto společnosti působí,” uvedla v prohlášení komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

RWE už dříve získala od Evropské komise povolení převzít výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů a jádra od společnosti E.ON, což je také součástí celé transakce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám