Hlavní obsah

Brusel přezkoumá softwarovou manipulaci u spotřeby televizorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise přezkoumá dvě studie, které naznačují softwarovou manipulaci s testy spotřeby energie u televizorů. Informuje o tom server BBC. Zpráva přichází v době, kdy se automobilka Volkswagen potýká s rozsáhlým skandálem kolem softwaru umožňujícího manipulaci s emisními testy u naftových vozů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

První studie tvrdí, že některé televizory společnosti Samsung vykazují při standardizovaných testech pokles spotřeby energie o téměř polovinu. Samsung však jakékoli pochybení popírá.

Druhá studie obviňuje nejmenovaného výrobce, že jeho televize při testování upravují úroveň jasu, píše BBC.

„Obě (studie) přezkoumáme,” řekla BBC mluvčí komise Anna-Kaisa Itkonenová. „V první řadě prověříme, zda tento problém existuje," dodala. Upozornila, že komise zatím nezahájila oficiální vyšetřování.

Údaje o spotřebě televizorů jsou podle BBC založeny na desetiminutovém testovacím videu. Testování provádějí sami výrobci, výsledky nicméně mohou kontrolovat regulační orgány v jednotlivých členských zemích Evropské unie.

Studie konsorcia nevládních organizací ComplianTV tvrdí, že testování jednoho z televizorů společnosti Samsung ukázalo, že spotřeba během první minuty od spuštění testovacího videa klesla ze 70 wattů na zhruba 39 wattů. „To není normální,” uvedl Richard Kay, mluvčí britské nevládní organizace Energy Saving Trust, která je součástí ComplianTV. Dodal nicméně, že ComplianTV nemá „žádný důkaz dokládající obvinění, že Samsung má technologii, která dokáže rozeznat, že probíhá testování”.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám