Hlavní obsah

Brusel Praze: Řecký jogurt je jen z Řecka

Právo, mcm

Označení „řecký jogurt“ nelze používat pro jogurty vyrobené mimo Řecko. Podle webu Euractiv.com na to upozornil mluvčí Evropské komise. Jeho výrok byl adresován Česku: „Komise je v této záležitosti v kontaktu s českými úřady a vyjádřila svůj názor v detailním rozboru předaném českým úřadům.“

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto. Bílý jogurt

Článek

Brusel nyní vystupuje jako prostředník mezi Prahou a Aténami. Mezi oběma zeměmi doutná totiž už nějaký čas spor kolem označování potravin, konkrétně právě jogurtů. Řecko má námitky proti návrhu české vyhlášky z roku 2015, která vymezuje požadavky na výrobu mléčných produktů v ČR. Mluví se v ní totiž i o „řeckém jogurtu“ a „jogurtu řeckého typu“.

Terčem nářků jsou i obrázky

Podle Řeků jsou obě označení v rozporu s unijními pravidly pro informování zákazníků. Podle nich by zákazník neměl být klamán, což se podle Atén děje, pokud jsou za „řecký jogurt“ nebo „jogurt řeckého typu“ označovány české nebo jiné neřecké produkty.

Řecký ministr zemědělství Evangelos Apostolu proto už loni poslal dopis eurokomisařům Philu Hoganovi (zemědělství) a Vytenisu Andriukaitisovi (bezpečnost potravin), v němž si stěžuje na českou normu. Podobný protest podala i federace řeckých zpracovatelů mléka.

Termín „řecký jogurt“ není unijní legislativou uznán za chráněné označení původu. Unijní zdroje však už v červenci potvrdily, že zásadním požadavkem unijního práva je, aby zákazník nebyl klamán, pokud jde o totožnost a původ potravin.

Apostolu se podle webu euractiv.com pokusil minulý týden obrátit proti Česku i kartu, kterou ráda používá střední Evropa: ta si v Unii stěžuje na dvojí kvalitu potravin s tím, že obchodní řetězce nabízejí zákazníkům v Česku, Polsku i jinde zboží horší kvality než na západě Unie.

Vyrábí se vůbec v Řecku, nebo ne?

Apostolu proto v souvislosti se sporem o označování jogurtů zdůrazňoval, že vysoká kvalita potravin je prioritou pro evropské spotřebitele bez ohledu na to, ve které zemi či oblasti žijí.

Česko se hájí tím, že v Řecku se výrobek s označením „řecký jogurt“ nevyrábí. Apostolu ale namítá: „Řecký jogurt se vyrábí v Řecku podle dlouhodobě platných výrobních metod, a (toto označení) se netýká jen jednoho druhu výrobku.“

Postěžoval si také, že „není náhodou, že mnozí výrobci padělků používají dokonce i nyní obrázky, které mají jejich produkty spojit s Řeckem“.

Řecko je zklamáno, že Unie nezajistila ochranu pro jeho tradiční sýr Feta v poslední velké obchodní dohodě uzavřené s Kanadou.  Atény proto tvrdě reagují na používání jakýchkoli „řeckých“ označení pro výrobky z jiných zemí EU. Atény dosáhly zatím jen dílčího ústupku, podle nějž musí čeští výrobci tzv. „řeckých jogurtů“ povinně uvádět zemi původu, což u ostatních jogurtů neplatí.

Podle nabídky dostupné na internetu se termín „řecký jogurt“ používá na obalech českého zboží jen ojediněle a většina výrobků nese snáze obhájitelné označení „jogurt řeckého typu“.

Na samotném webu jsou však i tyto produkty nejednou označovány jako „řecký jogurt“.

Reklama

Výběr článků

Načítám