Hlavní obsah

Brusel chce maximální cenu SMS 2,6 Kč

– BRUSEL

Evropská komise je zjevně posílena úspěchem, kdy před časem nařízením donutila operátory zlevnit ceny volání z mobilního telefonu v zahraniční. Nyní se chtějí komisaři pustit do operátorů znovu, v hledáčku mají SMS a datové služby v zahraničí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

U SMS navrhne komise strop ve výši 11 eurocentů (asi 2,6 koruny), u datových služeb euro za každý megabajt (24 korun). Pokud by ale měly návrhy z dílny výkonného orgánu EU být realizovány, budou jim muset dát zelenou ještě Evropský parlament i Rada EU zastupující členské státy.

Významnou roli pak v procesu schvalování bude zastávat Česká republika. Z toho, co už o návrzích proniklo na veřejnost, vyplývá, že komise chce, aby změny platily už od příštího léta. Česko se přitom v první půlce roku ujme předsednických otěží v EU. To znamená, že bude debatu do značné míry řídit a hledat potřebné kompromisy mezi jednotlivými státy.

Zatímco strop za textové zprávy by se měl týkat cen pro běžné zákazníky, limit jednoho eura za megabajt dat by se měl podle zdrojů ČTK vztahovat na ceny, které si mezi sebou účtují jednotliví operátoři. I to by ale v důsledku mělo vést ke snížení cen za tyto služby pro koncové uživatele.

Podle listu European Voice by takový pokles cen za data představoval snížení o asi 70 až 80 procent proti současnému průměru v EU, který je někdo kolem 3,6 až 5,6 eura za Mb.

Z některých stran ale zaznívají hlasy upozorňující, že jde o teprve se rozvíjející část trhu a že by to mohlo mít neblahé dopady na další rozvoj. "Je to nová služba. Tady neběhají po ulicích s mobilem všichni, co by si přenášeli data," řekl zdroj obeznámený s návrhem.

Operátoři návrh kritizují

GSM Association, což je sdružení zahrnující asi 750 mobilních operátorů na světě, zvažované návrhy kritizuje. Jeden z jeho šéfů Tom Phillips řekl, že stanovení takovéto ceny je pro tuto novou službu příliš rychlé. Podotkl, že ceny by šly dolů i tak - díky konkurenci mezi firmami.

Plánované úterní představení návrhů komise není prvním opatřením, s nímž v rámci boje proti údajně vysokým cenám za mobilní služby v zahraničí komise přichází.

Už před časem unie schválila nařízení, které operátorům přikázalo zlevnit ceny volání z mobilního telefonu v zahraniční. Operátoři v Česku tak v rámci pravidelných úprav stanovených v tomto nařízení zlevnily volání z EU o zhruba 3,5 Kč na asi 13 korun za minutu a zároveň o dvě koruny na šest klesly poplatky za příchozí hovory.

Snahy regulovat ceny u SMS a datových služeb nejsou také ničím nečekaným. Eurokomisařka Viviane Redingová už delší dobu tlačila na firmy, aby ceny za tyto služby snížily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám