Hlavní obsah

Britští labouristé přibrzdili s kritikou obchodních řetězců

Londýn

Opoziční britská Labouristická strana v pondělí zmírnila rétoriku vůči maloobchodním řetězcům Tesco a Next, které chtěla obvinit z přednostního zaměstnávání pracovníků z východoevropských zemí na úkor britských. Podle agentury Reuters obě společnosti kritiku předem odmítly.

Foto: Darren Staples, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Obvinění, které mělo ovlivnit probíhající britskou debatu o přistěhovalectví a zaměstnávání cizinců před volbami v roce 2015, měl v pondělí podle předem zveřejněného projevu vznést labouristický poslanec Chris Bryant. „Je nefér, když bezohlední zaměstnavatelé hledají jen nejlevnější pracovní síly a najímají kvanta lidí ze zemí EU, kde jsou platy nízké,“ citovala v neděli z připraveného textu agentura Reuters. Tesco prý svým britským zaměstnancům také vyhrožovalo snižováním mezd. [celá zpráva]

Ve skutečnosti v pondělí ale Bryant o bezohledných zaměstnavatelích, údajném krácení mezd a dalších obviněních nehovořil. Vypustil i explicitní zmínku o pracovnících z východní Evropy. Zmínil se pouze o tom, jak „citlivou“ se stala otázka nekvalifikovaných přistěhovaleckých pracovníků.

Bryant zmírnil také rétoriku vůči druhému největšímu britskému oděvnímu řetězci Next. V původním znění projevu totiž byl řetězec viněn z využívání polských pracovníků a obcházení britských pracovních zákonů, což mu prý umožnilo ušetřit v porovnání s najímáním domácí pracovní síly.

Firmy Tesco i Next se proti výrokům z chystaného projevu předem ohradily s tím, že jsou nepravdivé a obsahují faktické chyby. Obě tvrdí, že cizince zaměstnávají v případech, kdy o dané pracovní místo nemají Britové zájem, a že tudíž nečiní nic protizákonného nebo neetického.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám