Hlavní obsah

Labouristům vadí, že Tesco zaměstnává prodavačky z Východu

Londýn

Opoziční britská labouristická strana se chystá obvinit obří obchodní řetězec Tesco, že dává přednost zaměstnancům z východoevropských zemí na úkor britských pracovníků. Stejná praxe je podle labouristů běžná i v řetězci Next, který v Británii prodává ošacení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Obvinění, které může ovlivnit probíhající britskou debatu o zaměstnávání cizinců, má v pondělí vznést labouristický poslanec Chris Bryant.

„Je nefér, když bezohlední zaměstnavatelé hledají jen nejlevnější pracovní síly a najímají kvanta lidí ze zemí EU, kde jsou platy nízké,” stojí v Bryantově projevu, z něhož cituje agentura Reuters. Podle agentury jakékoli podezření, že britské firmy znevýhodňují domácí uchazeče o práci, může poškodit nejen firmy samotné, ale i vládu Davida Camerona. Volby se v Británii budou konat v roce 2015 a debata o gastarbeiterech je už dnes jedním z hlavních témat.

Bryant se hodlá zaměřit hlavně na Tesco a jeho východoevropský personál. Chce také upozornit na to, že firma přemístila jedno ze svých distribučních center do míst, která jsou pro britské zaměstnance nevýhodná. Oděvnímu řetězci Next hodlá Bryant vytknout, že na úkor Britů zaměstnává Poláky.

Obě firmy obvinění odmítají. Hájí se argumentem, že neporušují žádné zákony. Cizince zaměstnávají většinou jen v případech, kdy o dané pracovní místo nemají Britové zájem.

Britské mzdy se během krize značně propadly. Od poloviny roku 2010 poklesly o 5,5  procenta, což je čtvrtý nejhorší výsledek v EU, kde celkově platy poklesly o 0,7 %. V Německu naopak stouply o 2,7 %. Horší situace je jen v Řecku, Portugalsku a v Nizozemsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám