Hlavní obsah

Britskému ropnému koncernu BP prudce klesl zisk

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský ropný koncern BP (dříve British Petroleum) v prvním čtvrtletí zaznamenal propad zisku o 66 procent na 791 milionu amerických dolarů (21,59 miliardy korun), uvedl v úterý server listu Financial Times.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Logo BP u čerpací stanice v Klotenu

Článek

Na BP výrazně dopadl vývoj na ropném trhu, kde v březnu došlo k prudkému propadu cen. V důsledku globální pandemie covid-19 klesají také poptávka po palivech a ceny energií.

Společnost v prohlášení uvedla, že se potýká s „mimořádnou úrovní nejistoty“, pokud jde o krátkodobý výhled cen rafinovaných ropných produktů a poptávku po nich.

„Naše odvětví prudce zasáhly poptávkové i nabídkové šoky dosud nevídaného rozměru,“ komentoval aktuální situaci na trhu výkonný ředitel společnosti Bernard Looney, který do funkce nastoupil teprve v únoru.

Britský ropný koncern BP snížil zisk, přesto zvýší dividendu

Ekonomika

Energetická společnost BP se zaměřuje na ropné produkty, zemní plyn nebo fotovoltaiku. Na německém a lucemburském trhu provozuje benzinové čerpací stanice Aral, jež v minulosti fungovaly i v Česku. Ve Velké Británii provozuje benzinky Castrol.

Společnost byla založena v roce 1909 jako Anglo-Persian Oil Company pro účely těžby ropy v Persii, dnešním Íránu.

Reklama

Související témata:
Castrol

Související články

Výběr článků

Načítám