Hlavní obsah

Britské farmaceutické firmy kritizují plán brexitu

Novinky, bož

Šéfové britských farmaceutických firem tvrdě kritizují návrh dohody o vystoupení Británie z Evropské unie (EU). Chybí v ní totiž podle nich témata jako bezpečnost léčiv či koordinace při propuknutí epidemií. V pondělí to uvedl server listu Financial Times.

Foto: Yves Herman, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

Ve společném prohlášení členové Asociace britského farmaceutického průmyslu a Asociace BioIndustry uvedli, že konečné prohlášení o budoucích vztazích mezi Londýnem a EU by mělo obsahovat „konkrétní zmínku“ o důležitosti kooperace mezi oběma stranami v oblasti regulace léčiv.

Zejména by podle nich měla být věnována pozornost zajištění bezpečnosti dodávek zhruba jedné miliardy léčiv oběma směry a ochraně 500 milionů pacientů v Británii a EU.

Text nemluví o členství v lékové agentuře

Premiérka Theresa Mayová již dříve uvedla, že by Británie mohla získat status přidruženého člena v Evropské lékové agentuře, která momentálně sídlí právě v Londýně. Právě tato agentura má na starosti posuzování a schvalování léčiv v EU. V navrhovaném prohlášení však jakákoliv zmínka o tomto bodu chybí.

Podle šéfů farmaceutických firem by finální dohoda měla obsahovat i jednoznačné prohlášení, jakým způsobem budou EU a Velká Británie spolupracovat v ochraně občanů před infekčními nemocemi a jak budou bránit jejich šíření Evropou.

V reakci rezignovali dva ministři

Britská premiérka Theresa Mayová ve středu večer oznámila, že má podporu ministrů své vlády pro text předběžné dohody o brexitu mezi Spojeným královstvím a EU. Je přesvědčena, že dohoda je v „nejlepším zájmu” země. [celá zpráva]

Podle hlavního vyjednavače EU Michela Barniera je dohoda klíčovým krokem na cestě odchodu Británie z EU. V reakci na text dohody rezignovali ministr pro brexit Dominic Raab a ministryně práce Esther McVeyová. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám