Hlavní obsah

Británie déle než tři dny nemusela vyrábět elektřinu z uhlí

Od sobotního dopoledne až do úterního odpoledne se Británie obešla bez elektřiny vyráběné za použití uhlí. Déle než v uplynulých dnech takový stav v zemi trval naposledy na konci 19. století, napsal zpravodajský web BBC. Elektřinu v Anglii, Skotsku a Walesu zajišťoval ve zmíněné dny hlavně vítr a plyn.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nový rekord přišel jen několik dní poté, co společnost National Grid zajišťující dodávky elektřiny pro Británii ohlásila historický zápis 55 hodin bez využití uhelných elektráren. Svůj první celý den bez elektřiny vyrobené z uhlí od 19. století zaznamenala Británie loni v dubnu.

Londýn se chce uhelných elektráren úplně zbavit do roku 2025. Oficiální čísla uvádějí, že loni tvořilo uhlí pouze sedm procent britského energetického mixu. Odborníci ale podle BBC poukazují na to, že energii dříve vyráběnou z uhlí nahrazuje produkce na základě plynu, tedy dalšího fosilního paliva.

Andrew Crossland z výzkumného ústavu Durham Energy Institute řekl BBC, že plyn zabezpečuje 40 procent britských dodávek elektřiny a toto palivo také zajišťuje vytápění většiny domácností. Závislost na plynu podle Crosslanda činí Británii citlivou na výkyvy na mezinárodních trzích a neumožňuje zemi naplňovat cíle ohledně omezování emisí skleníkových plynů.

Reklama

Výběr článků

Načítám