Hlavní obsah

Brexit stál Němce už 90 miliard korun. Obchodníci se bojí divokého odchodu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proces vystoupení Velké Británie z Evropské unie (EU), který stále nebyl dokončen, již teď přišel sousední Německo na 3,5 miliardy eur (zhruba 90 miliard korun). Spočítal to německý svaz zahraničního obchodu. Následky případného brexitu bez dohody by podle něj byly nedozírné.

Foto: Pool, Reuters

Britové už testovali systém hraničních kontrol na trajektovém terminálu v Calais.

Článek

„Velká Británie se z pozice našeho pátého nejvýznamnějšího obchodního partnera v roce 2016 propadla na aktuální 13. místo,“ řekl prezident svazu Holger Bingmann pro deník Rheinische Post.

Bingmann varuje německou vládu a ostatní členy EU před hrozícím tvrdým brexitem bez dohody na konci října. „Neřízené vystoupení Britů z EU je pravděpodobnější než kdy předtím. Tvrdý brexit by však měl katastrofální důsledky pro německý zahraniční obchod,“ dodal.

Brexit bez dohody by automobilky stál až 147 miliard

Ekonomika

Velká Británie by se pro členy EU stala třetí zemí, a import i export by tak podléhal clům a daním. Obchodní výměna s touto zemí by se tak výrazně prodražila.

Německý hrubý domácí produkt (HDP) ve druhém čtvrtletí oproti prvním třem měsícům letošního roku poklesl o 0,1 procenta. Pokud by k poklesu došlo i ve třetím čtvrtletí, znamenalo by to, že se Německo dostalo do takzvané technické recese. Ta je definována jako dva čtvrtletní poklesy HDP za sebou.

Aktuální nálada ve vedení německých firem se zlepšila, výhled je naopak horší

Ekonomika

Německo je pro Česko klíčovým obchodním partnerem, míří tam třetina českého exportu. Roční hodnota vývozu přesahuje bilion korun.

Reklama

Související články

Německo chystá opatření pro případ recese

Německo podle agentury Bloomberg připravuje opatření na povzbuzení domácí ekonomiky a spotřeby. Má jít o prevenci před hlubší recesí, která největšímu...

Výběr článků

Načítám