Hlavní obsah

Boom minipivovarů zasáhl celý svět, zdražuje kvůli nim chmel

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minipivovary jsou v módě. Jejich počty díky zájmu zákazníků rychle rostou v USA, Velké Británii, ale také Japonsku nebo Číně. Píše o tom britský ekonomický deník Financial Times. Kvůli boomu minipivovarů zdražují některé druhy chmele.

Foto: Profimedia.cz

Zákazníci vybírají z nabídky speciálních piv v Mexico City.

Článek

Při vaření piva v malých pivovarech se používá až desetkrát větší množství chmele, než při velkovýrobě, píší Financial Times. Obliba minipivovarů se šíří do Velké Británie, Evropy, Japonska i rozvíjejících se zemí.

“Je to jako epidemie. Dokonce i v Číně už je tisíc domácích pivovarů,” řekl Alex Barth, jehož společnost Barth-Haas Group se sídlem v Německu patří mezi přední světové obchodníky s chmelem.

Ve Spojených státech minipivovary ročně prodají pivo za 14 miliard dolarů, tržby jim v posledních letech rostou dvouciferným tempem. Ceny některých druhů chmele proto stouply až na dvojnásobek a pohybují se nejvýše od let 2007 a 2008, kdy ceny vyhnalo vzhůru mimořádné sucho. Za kilo chmele se platí až 20 dolarů (asi 400 korun).

Domácích pivovarů jsou v USA již téměř tři tisíce a tvoří asi 8 procent pivního trhu.

Minipivovarů, které vyprodukují do 10 tisíc hektolitrů piva za rok, přibývá v posledních letech také v České republice.

V ČR chmel nezdražuje

„Zdražování chmele v Česku nepozorujeme, protože cena českého chmele se řídí především podle úrody v Česku. Zdražování chmele ve světě, především v USA, je ale znatelné, neboť je řada populárních chmelů, kterých je nedostatek. Například americké odrůdy jako jsou Amarillo, Citra, Centeniel. V Česku v současné době existuje 220 minipivovarů a každým rokem jich přibývá dalších 40 až 50,“ řekl Novinkám prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Jelikož malé pivovary většinou nemají dlouhodobé kontrakty s producenty chmele, v případě mimořádně úspěšného piva mají vzápětí potíže sehnat potřebné množství této suroviny. “Sladit nabídku s poptávkou je teď v oboru velká výzva,” říká za dodavatele pivních surovin Sean McGree z americké společnosti BSG CraftBrewing.

V USA pěstuje chmel pouze asi 40 rodinných farem ve státech Washington, Oregon and Idaho. Obliba zvláštních piv teď láká nováčky, kteří začínají pěstovat speciální odrůdy ve státech New York, Michigan a Colorado. Jejich produkce je zatím nízká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám