Hlavní obsah

Boeing letos poráží Airbus v objednávkách i dodávkách na celé čáře

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Pomyslný souboj mezi evropským výrobcem letadel, společností Airbus, a americkým koncernem Boeing letos zatím poměrně jednoznačně vyznívá jak v objednávkách, tak v dodávkách pro zámořský kolos. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Airbus získal za deset měsíců letošního roku 460 objednávek, což je méně než polovina v porovnání s 1012 objednávkami Boeingu, uvedla agentura Bloomberg. Americký koncern totiž těží ze značné obliby svého nového typu 737 MAX, u něhož zaznamenal 990 objednávek, což je počet po odpočítání zrušených objednávek. Boeing 737 MAX je odpovědí na úspěšný A320neo od Airbusu.

Čisté objednávky u Airbusu dosáhly od ledna do října počtu 403, zatímco Boeing jich registroval do 6. listopadu celkem 1009. I v dodávkách se více dařilo americké společnosti, která předala zákazníkům 486 letounů. U Airbusu to bylo 462 strojů včetně 22 obřích A380.

Nejnovější údaje naznačují, že Boeing je na nejlepší cestě k opětovnému získání prvenství největšího světového výrobce letadel.

Airbus minulý týden uvedl, že by měl v letošním roce dodat 580 letounů a získat objednávky na 600 až 650 strojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám