Hlavní obsah

Boeing dál sklízí plody íránské jaderné dohody, prodal Teheránu dalších 30 letadel

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výrobce letadel Boeing podepsal dohodu s íránskou společností Iran Aseman Airlines na prodej třiceti kusů modelu Boeing 737 MAX. Informoval o tom server CNN Money. Cena transakce se vyšplhala na tři miliardy dolarů (76 miliard korun). Smlouva obsahuje opci na dalších třicet letounů. Jde o druhý obchod, který mohl Boeing uzavřít díky dohodě o íránském jaderném programu.

Foto: Jason Redmond / Reuters, Reuters

Íránská letecká společnost Aseman Airlines získá od Boeingu třicet letadel modelů 737 MAX.

Článek

„Podle amerického ministerstva obchodu vytvoří prodej takového rozsahu v USA 18 tisíc pracovních míst,” uvedl Boeing v tiskovém prohlášení.

Již v prosinci podepsal Boeing dohodu s dalšími íránskými státními aerolinkami, Iran Air, kterým má během deseti let dodat 80 letounů za 16,6 miliardy dolarů (425 miliard korun). První z těchto boeingů by měl do Íránu dorazit v dubnu. [celá zpráva]

Již v lednu dorazil do Teheránu první letoun A321 evropského výrobce Airbus. Ten s Iran Air v prosinci rovněž uzavřel smlouvu na dodání stovky letadel. [celá zpráva] V tomto případě hodnota transakce činí necelých deset miliard amerických dolarů (zhruba 260 miliard korun). [celá zpráva]

Počátkem loňského roku byly v souladu s mezinárodní dohodou o íránském jaderném programu uvolněny mezinárodní sankce proti Íránu. To íránským leteckým společnostem umožnilo zahájit modernizaci stárnoucích leteckých flotil.

Iran Aseman Airlines v současné době provozuje flotilu o 33 letounech, které obsluhují linky mezi 40 tuzemskými a 13 mezinárodními destinacemi.

Reklama

Související články

Írán přivítal první ze stovky airbusů

Do Íránu ve čtvrtek slavnostně dorazil letoun Airbus A321, napsala agentura DPA. Je to první stroj ze stovky letadel, které od Airbusu v prosinci koupila...

Výběr článků

Načítám