Hlavní obsah

Blížící se tvrdý brexit ucpal přístav v Calais, kolony kamionů se táhnou několik kilometrů

Novinky, bož

Dálnice v severofrancouzském městě Calais je plná kamionů. S tím, jak se blíží datum možného tvrdého brexitu, se před přístavem tvoří několikakilometrové kolony. Ukazuje to například středeční video agentury Reuters pořízené nad obcí Coquelles ležící v těsné blízkosti Calais, v níž se nachází vjezd do Eurotunelu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kolony kamionů zaplavily před blížícím se brexitem francouzské CalaisVideo: Reuters

 
Článek

Calais je hlavním uzlem, kterým se lze dostat z Francie do Velké Británie.

Ačkoliv Velká Británie formálně opustila Evropskou unii již letos v lednu, až do konce letošního roku platí přechodné období. Do té doby je Británie stále součástí společného trhu a celní unie.

Pokud se však do konce roku nepodaří najít dohodu mezi oběma stranami, nastane obávaný tvrdý brexit.

Nedomluví-li se Brusel a Londýn na jiných pravidlech, bude se obchod mezi EU a Velkou Británii od 1. ledna 2021 řídit podle obecných podmínek Světové obchodní organizace. To znamená, že by zboží putující mezi kontinentální Evropou a britskými ostrovy znovu podléhalo clům a dalším poplatkům, což by jeho cenu výrazně navýšilo.

Londýnský Big Ben už odbíjí brexitu: Jak moc bude bolet? A koho víc?

Ekonomika

Pro spotřebitele na obou stranách by to znamenalo zdražování. Pro dopravu to bude znamenat další komplikace způsobené možnými celními kontrolami.

Dlouhých kolon se obávají i v Doveru

Obavy z kolon kamionů po Silvestru tak panují i na druhé straně kanálu. Ekonomický deník Financial Times upozornil, že velká část britských podniků není připravena na konec přechodného obdob a možný tvrdý brexit.

Velká Británie chce kvůli zvládání náporu zřídit celkem deset celnic na pevnině, aby se ulevilo přetíženým přístavům, zejména klíčovému z nich – Doveru.

Počítá se také s tím, že kamiony mířící přes La Manche do Evropy budou muset mít zvláštní povolení pro vstup do pobřežního hrabství Kent. Řidiči, kteří nebudou mít tyto doklady u sebe, riskují pokutu.

Kabinet varoval, že i v přístavu v Doveru mohou vznikat dlouhé kolony, pokud firmy tuto administrativu podcení a povolení si včas nevyřídí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám