Hlavní obsah

Některé britské automobilky omezují výrobu, kvůli brexitu a covidu nemají díly

Novinky, Marek Bednář

Továrny značek Honda a Jaguar Land Rover ve Velké Británii musely na čas zastavit výrobu některých modelů kvůli výpadkům v dodávkách potřebných dílů. Jedna hovoří o přeplněných přístavech, druhá o covidu u dodavatelů.

Foto: Jaguar

Jaguar XF (Ilustrační foto)

Článek

Výrobní závody značek Honda ve Swindonu a Jaguar Land Rover v Castle Bromwich zastavily své linky. V obou případech jsou na vině výpadky v dodávkách dílů pro výrobu, ovšem příčiny těchto výpadků popisuje každá automobilka jinak.

U Hondy, která ve swindonské výrobně jako většina ostatních automobilek používá zásobovací metodu „just in time”, to jsou zejména přeplněné přístavy, které nestíhají odbavit návaly zboží. Firmy po celé Británii se totiž zásobují před tím, než od 1. ledna v případě tvrdého brexitu bez obchodních dohod vstoupí v platnost cla na import zboží z EU.

Foto: Honda

Honda Civic Type R Limited Edition (Ilustrační foto)

Honda chce výrobní linky opět rozběhnout co nejdříve. Swindonskou továrnu přitom čeká v roce 2021, spolu s koncem výroby aktuální generace modelu Civic, uzavření. Podle automobilky i podle zástupce Severního Swindonu v britském parlamentu to není kvůli brexitu, ale kvůli lepší obchodní dohodě EU s Japonskem, která ruší 10procentní clo na nové zboží z Japonska.

Jaguar Land Rover zastavil továrnu také kvůli nedostatku dílů, ale bez bližšího upřesnění udává „problémy spojené s covidem na straně dodavatele” jako příčinu. Stojí výroba modelů XE a XF, sporťáku F-Type se výpadek dodávek netýká, a tak se vyrábí dál. Linky na sedany nicméně budou stát nejméně do konce letošního roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám