Hlavní obsah

Berlín má nové letiště. Nese jméno po legendárním starostovi Willym Brandtovi

Novinky, ČTK, bož
Berlín

S devítiletým zpožděním se v sobotu otevřelo nové berlínské letiště Willyho Brandta. Jako první nový letecký uzel odbavil dva stroje společností Lufthansa a easyJet, jež na letišti téměř souběžně přistály. Letecká přeprava prožívá hlubokou krizi v důsledku pandemie nemoci covid-19.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Otevírá se nové berlínské letiště Willyho BrandtaVideo: Reuters

 
Článek

Jako první dosedl na jižní dráhu, která bude uvedena oficiálně do provozu až 4. listopadu, zvláštní let easyJet s kódem EJU 3110 z berlínského Tegelu. Číslice 3110 odkazuje na 31. října.

Jen několik minut poté na severní ranveji přistál zvláštní let Lufthansy z Mnichova. Po těchto dvou zvláštních spojích začne řádný provoz dnes večer, kdy terminál 1 bude formálně přístupný veřejnosti.

Ruch na pražském letišti znovu utichá

Koronavirus

Oba letouny easyJetu a Lufthansy po přistání zaparkovaly proti sobě na ploše před terminálem 1, kde se jim od hasicích aut dostalo slavnostního uvítání v podobě postřiku vodou.

Pokud bych měl říct, co je pro mě vedle míru nejdůležitější, pak bych odpověděl, že svoboda
Willy Brandt

Již v pátek byla na letišti odhalena zeď s citátem někdejšího západoněmeckého kancléře a dlouholetého starostu Západního Berlína Willyho Brandta, po němž je vzdušný přístav pojmenován.

„Pokud bych měl říct, co je pro mě vedle míru nejdůležitější, pak bych odpověděl, že svoboda,” prohlásil Brandt v roce 1987, když odcházel z čela sociální demokracie (SPD). Tento citát nyní vítá pasažéry v terminálu 1.

Brandt také v roce 1970 při návštěvě v Polsku neplánovaně poklekl u pomníku povstání ve varšavském ghettu, což následně vyvolalo celosvětový ohlas.

Letiště Tegel končí v listopadu

Německou metropoli dosud obsluhovala dvě letiště – Tegel na severozápadě a Schönefeld na jihovýchodě. Na Tegelu kvůli koronaviru již tak omezený provoz definitivně skončí 8. listopadu.

Londýnské Heathrow přišlo o titul nejrušnějšího letiště

Koronavirus

Schönefeld, nyní pojmenovaný jako terminál 5 letiště Willyho Brandta, bude sloužit nízkonákladovým aerolinkám. V budoucnu po dokončení plánovaného terminálu 3 vedle terminálu 1 se počítá s jeho uzavřením.

Již v roce 1994 bylo v centru Berlína uzavřeno letiště Temeplhof.

První v řádném provozu projdou terminálem 1 cestující easyJetu na lince ze španělského ostrova Fuerteventura, poté přistanou další stroje easyJetu, které by jinak odbavoval Tegel. První start z letiště Willyho Brandta je plánován na nedělních 6:45, kdy letadlo easyJetu zamíří na londýnský Gatwick.

Proti zprovoznění nového terminálu 1, který je středobodem nového letiště, v sobotu demonstrovaly stovky klimatických aktivistů a také lidí nespokojených s hlukem letecké dopravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám