Hlavní obsah

Berdár v Českém Telecomu skončil

PRAHA

Obměněná dozorčí rada Českého Telecomu ve čtvrtek odvolala generálního ředitele a předsedu představenstva Gabriela Berdára. Novým generálním ředitelem a předsedou představenstva se stal dosavadní finanční ředitel Telefóniky Jaime Smith.

Článek

Nový majitel Telefóniky na valné hromadě nejprve obměnil dozorčáí radu, ta posléze odvolala nejen Berdára ale také například  generálního ředitele Eurotelu Michala Heřmana. Na jeho místo dosadila ředitele společnosti Telefónica Empresas Espaňa Salvadora Angladu. Ten se také stal členem představenstva Českého Telecomu. Zbylí tři členové představenstva zůstali ve svých funkcích.

Telefónica je majoritním vlastníkem Telecomu od minulého týdne, kdy doplatila státu 90 procent z kupní ceny 82,6 miliardy korun a získala ve firmě 51,1 procenta.

Telefónica zatím nerozhodla, zda změní název a značku Telecomu a Eurotelu. "Budeme analyzovat atributy obou značek a potom se rozhodneme," řekl Smith po svém jmenování do funkce. Telefónica podle něj neplánuje stažení akcií Telecomu z trhu ani případnou kotaci svých akcií na pražské burze. U nových firem skupiny se chce zaměřit na zvyšování efektivity a rozvoj širokopásmového internetu a mobilních sítí třetí generace

Telecom za Berdára rostl

Berdár nastoupil do funkce generálního ředitele firmy v roce 2003. Jeho působení je nejvíce spjato s konečným převzetím mobilního operátora Eurotel právě Telecomem, Firma si na to vzala největší úvěr v historii ČR ve výši přibližně 28 miliard korun.

Berdár byl ve funkci poměrně úspěšný, za dva roky působení dokázal téměř dvojnásobit hodnotu firmy. Zatímco v době jeho působení si stát z jeho prodeje sliboval částku kolem 50 miliard korun, nyní dostal 83 miliard.

S Mlynářem stále na kordy

 V průběhu funkce se ředitel mnohokrát dostal do centra sporů mezi tehdejším ministrem vnitra, později premiérem Stanislavem Grossem, za jehož muže byl považován, a ministrem informatiky Vladimírem Mlynářem. Averze obou mužů ilustruje například to, že Berdár se vzdal nominace v anketě o osobnost české a slovenské informatiky roku poté, co se dozvěděl, že je nominován také Mlynář. [celá zpráva]

Berdár však musel obhajovat kroky, které nebyly příliš pochopitelné. Například v roce 2004 Telecom zbavil vedení své dceřiné společnosti Eurotel Terrence Valeskiho, který byl považován za velmi schopného manažera a Eurotel pod jeho vedením vzkvétal. [celá zpráva] Berdár také dlouho trval na vysokých cenách za internetové připojení.

Do povědomí široké veřejnosti vstoupil Berdár v květnu letošního roku, kdy ho před domem napadli útočníci a tyčí mu rozbili hlavu. Strávil několik dní v nemocnici. [celá zpráva] Berdár po napadení na domnělé útočníky střílel. 

Gabriel Berdár

Gabriel Berdár se narodil v roce 1965 v Košicích, vystudoval tamní Technickou univerzitu. Předtím, než v roce 2003 přišel do čela Telecomu, neměl zkušenosti s telekomunikacemi, orientoval se ale v informačních technologiích a technologii řízení. Vedl například české zastoupení firem Dell Computer nebo Xerox.

Reklama

Související témata:

Související články

Valeski v Eurotelu definitivně končí

Terrence Valeski v pátek rezignoval na post generálního ředitele Eurotelu. Už minulý týden přišel o funkci jednatele Eurotelu a spolu s ní o většinu...

Výběr článků

Načítám