Hlavní obsah

Benzín za týden zdražil o dvě koruny na 33,24 koruny

PRAHA

Nejprodávanější benzín Natural 95 zdražil za poslední týden zhruba o 2,20 koruny na průměrnou cenu 33,24 koruny za litr. Cena nafty se zvýšila téměř o 60 haléřů na 30,62 koruny. Ceny rostly hlavně na začátku týdne.

Článek

Na některých místech v ČR ale platí řidiči za litr Naturalu i více než 35 korun. Nejdražší jsou Praha, Zlín ale také některé čerpací stanice na severu Čech. Tady je průměrná ceny nejvyšší v ČR, 33,37 koruny za litr. Informovala o tom společnost Webfarm, která ceny pohonných hmot sleduje.

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v minulém týdnu
regionNatural 95nafta
jižní Morava33,1630,65
severní Morava33,1330,50
východní Čechy33,2230,66
severní Čechy33,3730,71
střední Čechy33,2330,67
Praha33,3430,55
jižní Čechy33,3130,69
západní Čechy33,1830,53
zdroj: Webfarm

Skokový růst cen nemá příliš jasné zdůvodnění. Zatímco prodejci argumentují drahou ropou a tím, že hurikán Katrina ve Spojených státech zničil či omezil provoz rafinérií v Mexickém zálivu, mnozí soudí, že ceny vzrostly pouze spekulativně, prodejci jen chtějí zvýšit marže, a brzy opět klesnou.

"V nejbližších týdnech by měl benzín v ČR zlevňovat v řádu desítek haléřů na litr," řekl ekonom Patria Finance David Marek. Podle něj klesne právě proto, že ceny ropy v minulém týdnu klesly.

Podle analytika Wood Co Tibora Bokora však pokles cen pohonných hmot přijde později. "Očekáváme určitou nejistotu až do doby, kdy bude jasné, jak dlouho americké rafinerie budou mimo provoz. Poté by se ceny měly vrátit do normálu i u nás. Řádově jde o měsíce," uvedl Bokor.

O růst cen u tuzemských čerpacích stanice se minulý týden začal zajímat i antimonopolní úřad. Konstatoval, že nemá žádný důkaz, že by se prodejci nějak dohodli na zvýšení cen. [celá zpráva]

Růst téměř všude

Ceny pohonných hmot vzrostly téměř ve všech evropkých zemích. Politici a ekonomové se o víkendu kvůli tomu dokonce sešli v britském Manchesteru. Některé státy začaly uvažovat o tom, že by dočasně snížily spotřební daň, protože vysoké ceny pohonných hmot mohou zdražit téměř všechno zboží a služby a snížit ekonomický růst. Evropská komise ale soudí, že snížení daní není řešením.

Tuto zátěž zatím uvolnilo pouze Polsko, vážně o tom uvažuje Maďarsko. tamní parlament bude příští týden jednat o možnosti snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na pohonné látky. Tím by se dosáhlo snížení ceny o deset až dvanáct forintů.

Podle návrhu vlády premiéra Ference Gyurcsánye by se DPH měla snížit z 25 na 20 procent. Snížení ceny benzínu by mělo být reálné od prvního října 2005. Litr benzínu v Maďarsku stojí kolem 300 forintů (asi 36 korun). Návrh na snížení DPH pravděpodobně podpoří jak koalice, tak i opozice.

Rekord v USA

Rekordně drahé pohonné hmoty jsou i v USA, kde stojí litr v přepočtu asi 19 korun. V porovnání s Evropou jsou ceny tak nízké, protože země nemá ceny zatíženy tak vysokými spotřebními daněmi jako Evropané.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám