Hlavní obsah

Benzín v Česku zlevnil. A ceny by měly klesat i dál

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne klesly. Natural 95 zlevnil o 16 haléřů na průměrných 31,04 koruny za litr, nafta pak o 12 haléřů na 30,11 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR ke 3. květnu

Článek

Nejlevněji mohli letos řidiči natankovat benzín počátkem dubna, kdy litr stál 30,84 koruny a nafta 30,08 koruny.

Nejdražší jsou stále pohonné hmoty v Praze, kde aktuálně jako v jediném regionu republiky přesahuje cena naturalu 32 korun za litr a cena nafty 31 korun. Benzín v metropoli stojí průměrně 32,06 Kč/l a nafta 31,15 Kč/l.

Naopak nejlevnější benzín natankují řidiči v Pardubickém kraji, za litr zaplatí v průměru 30,62 Kč. Nafta je nejlevnější v Pardubickém a sousedním Královéhradeckém kraji, kde stojí litr průměrně 29,62 koruny.

„V nejbližším týdnu předpokládáme další pokles cen pohonných hmot o 20 až 30 haléřů. Důvodem je výrazný pokles cen ropy na trhu a mírné posílení české koruny vůči americkému dolaru,” řekl ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak.

OPEC zřejmě prodlouží omezení těžby

„Pravděpodobnost, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) prodlouží na květnovém zasedání závazek produkčního limitu je téměř stoprocentní. Prodloužení by mělo být do konce roku, i když se objevují hlasy, že nižší těžba ze strany kartelu bude nutná i v roce 2018,” dodal.

Prodloužení omezení produkce OPEC by mělo dlouhodobě tlačit na růst cen ropy. Opačně ale působí vysoké tempo těžby suroviny v USA.

„Zásoby v USA jsou nadále vysoce nad dlouhodobým průměrem a vzhledem k rostoucí produkci v břidlicích je velmi pravděpodobné, že objem amerických zásob zůstane vysoký. Spojené státy těží nejvíce ropy od srpna 2015. Export ropy z USA se pohybuje na rekordní úrovni,” uzavřel Tomčiak.

Anketa

Jak jako řidič reagujete na nižší ceny benzínu?
Jezdím více autem
3,5 %
Kupuji do zásoby
3,4 %
Nijak zvláštně
93,1 %
Celkem hlasovalo 681 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám