Hlavní obsah

Benzín v Česku za týden zdražil, nafta ale mírně zlevnila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ceny benzínu stále rostou. Litr Naturalu 95 od minulé středy zdražil o 12 haléřů na průměrných 31,64 koruny. Nafta naopak mírně zlevnila, a to o dva haléře na 31,49 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ceny pohonných hmot v České republice k 1. dubnu

Článek

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Jihomoravském kraji. Řidiči tam natankují litr benzínu v průměru za 32,16 Kč, naftu tamní čerpací stanice nabízejí průměrně za 32,09 Kč/l. Jen o málo nižší jsou ceny pohonných hmot v Praze.

V hlavním městě cena Naturalu 95 stoupla o šest haléřů na 32,12 Kč/l. Nafta  o tři haléře zlevnila, motoristé ji tankují za průměrných 32,06 Kč/l.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Naopak nejlevnější benzín je v Karlovarském kraji, kde stojí průměrně 31,23 Kč/l. Naftu pořídí řidiči nejlevněji v Jihočeském kraji, a to za 31,10 Kč/l.

Od loňského podzimu ceny pohonných hmot v Česku klesaly a dostaly se pod třicetikorunovou hranici. Důvodem byl podle odborníků přebytek ropy na trhu. Kvůli oživení cen ropy ale zhruba od poloviny února benzín a nafta zdražovaly.

Po Velikonocích je možné mírné zlevnění

„Vývoj v tomto týdnu je pro nás malým překvapením, protože podle cen v Rotterdamu měl nepatrně zlevnit i benzín. Současný vývoj cen na čerpacích stanicích může být způsoben blížícími se Velikonocemi, kdy se očekává zvýšená aktivita motoristů a nárůst spotřeby paliv,” řekl Novinkám analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

„Domníváme se, že po Velikonocích ceny pohonných hmot přestanou stoupat a možné je i mírné zlevnění o několik haléřů. V dubnu předpokládáme stagnaci cen kolem současných 31,50 Kč,” dodal.

Cena severomořské ropy Brent se ve středu nejprve propadla až na 54,70 dolaru, v závěru ale posílila o 1,99 dolaru na 57,10 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila proti úterý o dva a půl dolaru na 50,09 dolaru.

Podle analytiků měl na růst cen ropy vliv nepřesvědčivý vývoj jednání o íránském jaderném programu a zmaření vyhlídek na rychlou dohodu, která by ukončila protiíránské sankce a otevřela by dveře přílivu íránské ropy na světový trh. Trhu se také ulevilo, že růst zásob v USA nebyl tak vysoký, jak se obával.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám