Hlavní obsah

Benzín stále zlevňuje, už stojí stejně jako v dubnu

Ceny benzínu stále klesají, v minulém týdnu zlevnil benzín nejvíce od začátku srpna, kdy začala jeho cena klesat. Brzy by měla cena benzínu klesnout až pod hranici 30 korun za litr. Příčinou jsou klesající ceny ropy. Ropa Brent se v pondělí prodávala asi za 59,40 USD za barel a je nejlevnější za zhruba půl roku.

Článek

Důvodem pro klesající cenu ropy je mimo jiné to, že britská společnost BP zhruba do týdne obnoví těžbu v Prudhoe Bay na Aljašce. To by znamenalo, že největší ropné pole v USA se vrátí k normálu mnohem dřív, než se plánovalo.

Poklesu ceny ropy pomáhá také to, že ropy je v amerických skladech více než před rokem. Odeznívají rovněž obavy z narušení plynulosti zásobování v důsledku krize na Blízkém východě, kterou způsobila eskalace napětí mezi Západem a Íránem. Dalším důvodem poklesu ceny ropy je konec motoristické sezóny.

Za poslední týden zlevnil benzín o 57 haléřů

Průměrná cena litru Naturalu 95 za posledních sedm dnů spadla o 57 haléřů na 30,10 koruny. Nafta zlevnila o 34 haléřů na 29,21 koruny. Tolik stály naposledy pohonné hmoty v polovině dubna.

Nejvíce benzín zlevnil v Ústeckém kraji, a to o více než jednu korunu. Při nynější průměrné ceně 29,13 koruny za litr je sever Čech nejlevnější oblastí v tuzemsku. Naftu řidiči nejvýhodněji natankují v Karlovarském kraji, stojí tam 28,42 koruny a za poslední týden zlevnila o 73 haléřů.

Nejhůře jsou na tom už tradičně motoristé ve Zlínském kraji, litr Naturalu 95 pořídí za 30,78 koruny a nafty za 29,84 koruny.

Podle analytiků se dá očekávat další pokles cen, v brzké době by benzín měl prolomit hranici 30 korun za litr. "Uvidí se také, jestli si prodejci sáhnou do svých marží, které jsou dnes lehce nadprůměrné," uvedl Štěpán Pírko ze společnosti Colosseum.

Reklama

Související články

Benzín se prodává i za méně než 28 korun

Ceny pohonných hmot v České republice pokračují v poměrně rychlém poklesu a na mnoha místech se dá nejprodávanější Natural 95 natankovat již za méně než 28...

Výběr článků

Načítám