Hlavní obsah

Benzin se v únoru dostane nad 37 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty čeká v nejbližších týdnech citelné zdražení. Kvůli drahé ropě zdraží nejprodávanější Natural 95 i nafta o více než korunu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ceny pohonných hmot budou stoupat. V příštím týdnu to bude asi 30 haléřů za litr. Zdražování bude pokračovat celý únor a velmi pravděpodobně budou dosaženy hodnoty z listopadu loňského roku,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Natural 95 se podle společnosti CCS ve středu prodával v průměru za 36,20 Kč, nafta stála 35,13 Kč.

Plyn může zdražit až čtyřnásobně, varují Britové před nejhorším scénářem

Ekonomika

„Hranice 37 korun za litr u benzinu a 36 Kč u nafty budou pokořeny už ve druhé polovině února,“ upozornil Tomčiak.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda uvedl, že v případě války mezi Ruskem a Ukrajinou ale hrozí zvýšení cen benzinu až k rekordním 45 korunám za litr. Podle prognózy největší americké banky JP Morgan by se v případě závažného vzplanutí rusko-ukrajinského konfliktu cena ropy ještě do března vyhoupla v takovém případě až na 150 dolarů za barel ze současných 90 dolarů.

Cena severomořské ropy Brent ve středu vyskočila nad 90 dolarů za barel, což je o 13 procent více než na začátku roku, a je tak nejvyšší od října 2014. Ceny ale dál porostou bez ohledu na to, jak situace mezi Ruskem a Ukrajinou dopadne.

Přerušení dodávek ruského plynu by ekonomiku EU vážně poškodilo

Ekonomika

„Důvodem je, že poptávka po ropě ve světě je stále vysoká a nadále roste. Ve druhé polovině roku bude dosažen nový rekord, co se poptávky týče,“ uvedl Tomčiak.

Na trhu se podle něho objevují spekulace, že v průběhu léta nastane nedostatečná kapacita pro produkci ropy. Ropný kartel OPEC ještě stále volnou kapacitu má, ale s tím, jak bude svou produkci zvyšovat o 400 tisíc barelů měsíčně, dosáhne v srp­nu při celkovém navýšení dodávek o 3,2 milionu barelů denně kapacity těžby.

„V minulých letech se tolik neinvestovalo do rozvoje těžby a chybí infrastruktura, jako těžební věže, ropovody nebo terminály,“ vysvětlil Tomčiak.

Šéf ERÚ: Chceme mít páku na nefér dodavatele

Ekonomika

Pokud by volná kapacita byla velmi nízká, tak při jakémkoli problému, třeba útoku na ropovod, terminál nebo rafinerii, může na trhu vzniknout krátkodobý akutní nedostatek a cena ropy by mohla velmi rychle vyskočit nahoru.

Rusko podle Tomčiaka už nemá možnost těžbu výrazně zvyšovat, a pokud by konflikt způsobil omezení dodávek nebo sankce ze strany Evropy proti Rusku, způsobilo by to menší nabídku ropy na trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám