Hlavní obsah

Benzín opět zlevnil. Propad je ale u konce, odhaduje analytik

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu znovu klesly. Nejprodávanější benzín Natural 95 zlevnil v průměru o devět haléřů na 30,52 koruny za litr. Nafta stojí v průměru 29,63 koruny za litr, což je o pět haléřů méně než minulou středu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 21. březnu.

Článek

Pohonné hmoty v Česku zlevňují zhruba od poloviny února. Levnější než nyní byly naposledy na začátku listopadu 2017.

Nejdražší benzín i nafta jsou u čerpacích stanic v Praze. Litr Naturalu tam stojí v průměru 31,27 koruny, litr nafty pak 30,32 koruny. Přes 30 korun se průměrná cena nafty dostala ještě na Vysočině a těsně také v Plzeňském kraji. Benzín je průměrně dražší než 31 korun pouze v hlavním městě a na Vysočině.

Nejlevnější benzín natankují řidiči naopak v Jihočeském a Karlovarském kraji, kde stojí v průměru shodně 30,11 koruny za litr. Za naftu se platí nejméně v Karlovarském kraji, a to průměrně 29,11 koruny za litr.

Ropu zdražuje napětí na Blízkém východě

„Jak cena benzínu, tak nafty během uplynulého týdne klesla na svoji nejnižší úroveň od první poloviny loňského listopadu. Prostor k dalšímu jejich bezprostřednímu zlevnění je ale už minimální, krátkodobě lze spíše očekávat stagnaci či mírný nárůst,” uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Důvodem je skutečnost, že ceny ropy na světových trzích v posledních dnech opět rostou. Cena ropy typu Brent se vyhoupla zpět k úrovni takřka 70 dolarů za barel,” dodal.

Za poměrně prudkým zdražením ropy v posledních několika dnech podle něj stojí růst napětí na Blízkém východě, konkrétně mezi Saúdskou Arábií a Íránem, které souvisí s dvoutýdenní návštěvou saúdského korunního prince v USA a možným odstoupením Trumpovy administrativy od jaderné dohody s Íránem. Dále se do růstu cen ropy promítá překvapivě nízký aktuální stav zásob v USA a obavy z propadu venezuelské ropné produkce.

Reklama

Související články

Ropa zdražila na rekord za tři roky

Ceny ropy stouply na nejvyšší hodnoty od roku 2014. Budoucí dodávky americké ropy WTI se prodávaly ve středu pět ráno za 63,47 dolaru, což je nejvíce od...

Výběr článků

Načítám