Hlavní obsah

Benzin i nafta v Česku nadále zdražují

Novinky, ČTK, bož

Pohonné hmoty v České republice i nadále zdražují. Litr nejprodávanějšího Naturalu 95 za týden zdražil o 22 haléřů na 26,48 koruny. O 11 haléřů zdražil také litr nafty, za nějž teď řidiči zaplatí průměrně 26,23 koruny. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je nyní litr benzinu o 7,11 koruny levnější než před rokem. Za litr nafty tehdy motoristé platili o 6,36 koruny více.

Článek

Ceny pohonných hmot rostou čtvrtý týden po sobě, předtím od poloviny ledna klesaly. Počátkem května se tak průměrná cena u benzinu i nafty dostala na mnohaletá minima pod 26 korunami. Natural 95 byl v té době nejlevnější od dubna 2009, diesel od dubna 2016.

Nejdražší pohonné hmoty se i nadále prodávají na čerpacích stanicích v Praze. Litr benzinu tam stojí v průměru 27,57 koruny, což je o 19 haléřů více než před týdnem. Nafta v hlavním městě za týden zdražila o deset haléřů na 27,41 koruny za litr.

Nejlevnější paliva nyní natankují řidiči v Ústeckém kraji. Litr benzinu tam vychází v průměru na 26,06 koruny. To je o 30 haléřů více než před týdnem. Litr nafty tam prodávají průměrně za 25,80 koruny, což je o devět haléřů více než před týdnem. Za stejnou cenu natankují naftu řidiči o Královéhradeckém kraji, kde zdražila jen o tři haléře.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR ke 10. červnu

Ceny ropy ve středu klesaly. Severomořská ropa Brent ztrácela krátce kolem 17:00 SELČ 1,58 procenta na 40,53 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu odepisovala 2,18 procenta na 38,09 dolaru.

Šlo o reakci na zprávu o růstu amerických zásob, která oživila obavy z převisu nabídky a slabé poptávky způsobených koronavirovou krizí. Podle soukromého amerického ropného institutu API se ropné zásoby v uplynulém týdnu zvýšily o 8,4 milionu barelů. Analytici v anketě agentury Reuters přitom očekávali jejich pokles o 1,7 milionu barel.

Reklama

Související články

Ropný koncern BP propustí 10 tisíc lidí

Britská ropná společnost BP (dříve British Petroleum) do konce roku zruší 15 procent pracovních míst. O práci tak přijde zhruba 10 tisíc lidí. V pondělí to...

Výběr článků

Načítám