Hlavní obsah

Benzin i nafta v Česku nadále mírně zdražují

Novinky, ČTK, bož

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku dál mírně zdražují. Průměrná cena benzinu Natural 95 v uplynulém týdnu stoupla o devět haléřů na 26,26 koruny za litr, nafta stála ve středu v průměru 26,12 koruny, tedy o šest haléřů víc než před týdnem. Vyplývá to z informací firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

Článek

Ceny pohonných hmot rostou třetím týdnem po sobě, předtím od poloviny ledna klesaly - počátkem května se průměrná cena u benzinu i nafty dostala na mnohaletá minima pod 26 korunami. Natural 95 byl v té době nejlevnější od dubna 2009, diesel od dubna 2016.

Podle analytiků bude růst ceny pokračovat i nadále, důvodem je podle nich výrazný obrat na trhu s ropou.

Nejvíce nyní motoristé platí v Praze, kde se průměrné ceny za benzin i naftu jako v jediném kraji drží nad 27 korunami. Benzin v hlavním městě nicméně oproti minulému týdnu zlevnil o dva haléře na 27,38 koruny za litr. Nafta stojí stejně jako před týdnem 27,31 koruny za litr.

Ceny ropy po zprávě o zásobách v USA stouply nejvýše od března

Ekonomika

Natural 95 stojí v průměru méně než 26 korun v pěti krajích. Nejméně za litr tohoto nejprodávanějšího benzinu zaplatí řidiči v Ústeckém kraji, 25,76 koruny. V tomto kraji prodávají čerpací stanice i nejlevnější naftu, litr tam vychází na 25,71 koruny.

Méně než 26 korun za litr dieselu si čerpací stanice průměrně účtují v polovině ze 14 krajů.

Pohonné hmoty v Česku dále zdražují, litr nafty stojí přes 26 korun

Ekonomika

Ceny ropy tento týden rostly hlavně kvůli zprávám, že zasedání OPEC+ by se mohlo uskutečnit již na počátku tohoto měsíce, napsala agentura Reuters.

Saúdská Arábie a Rusko se podle zdrojů dohodly na prodloužení současné dohody o snížení těžby o měsíc. Není však podle nich pravděpodobné, že by se ve čtvrtek představitelé skupiny OPEC+ setkali, aby projednali další snížení.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR ke 3. červnu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám