Hlavní obsah

Benzín i nafta během srpna výrazně zlevní

Právo, Novinky, Martin Procházka

Motoristé se mohou těšit, že během srpna v Česku výrazně zlevní benzín i nafta. Průměrná cena nejprodávanějšího Naturalu 95 by se měla snížit o několik desítek haléřů a dostat se tak jen lehce nad 32 korun za litr. Ještě více by měla zlevnit nafta.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V nejbližších týdnech ceny výrazně klesnou. Důvodem je pokles cen ropy a pohonných hmot na burze v Rotterdamu,“ řekl ve čtvrtek Právu analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak. Jak informoval, od začátku týdne v Rotterdamu benzín zlevnil o 2,7 procenta a nafta o 1,4 procenta.

Pokles cen ropy se však projeví u čerpacích stanic v České republice se zpožděním. „Naplno se zlevnění do cen pohonných hmot promítne až za dva až tři týdny,“ předpovídá Tomčiak.

Natural 95 se v poslední červencový den podle společnosti CCS prodával v průměru za 33.01 Kč/l a nafta za 31.34 Kč/l. Už nyní jsou přitom ceny podstatně nižší než loni, kdy koncem července byl natural za téměř 37 korun a nafta za 36,20 Kč.

Vysoké marže pumpařů

V současné době mají podle něj prodejci nadprůměrné marže. „Oproti dlouhodobému průměru jsou nyní jejich marže vyšší asi o padesát haléřů na litr,“ upozornil Tomčiak.

Světové ceny ropy se v posledních dnech dostaly na šestiměsíční minima.

Severomořská ropa Brent se ve středu prodávala za necelých 54 dolarů za barel (asi 159 litrů), a americká lehká ropa West Texas Intermediate stála lehce přes 49 dolarů za barel.

Před šesti měsíci se ovšem Natural i nafta prodávaly za méně než 30 korun a kurz koruny k americkému dolaru byl přibližně stejný jako nyní. Nynější vyšší ceny v ČR tak evidentně jdou na vrub maržím pumpařů.

Nejlevněji na Hradecku

Nejlevnější benzín a nafta byly podle CCS ve čtvrtek v Královéhradeckém kraji, kde se prodával Natural za 32,61 Kč za litr a nafta 30,86 Kč za litr.

Naopak nejdražší byl benzín v Plzeňském kraji, kde ho řidiči natankovali za průměrných 33,47 Kč/l., tedy téměř o korunu více. V Praze stál benzín 33,42 Kč.

„Registrujeme tak velmi neobvyklý stav, kdy průměrná cena benzínu v Praze nebyla v regionálním porovnání nejvyšší,“ dodal Tomčiak.

Nafta pak byla nejdražší v Praze, kde za ni řidiči zaplatili v průměru 32,29 koruny za litr.

Anketa

Sledujete pravidelně ceny pohonných hmot?
Ano, benzínku vybírám podle ceny
80 %
Ne, tankuji, když potřebuji, bez ohledu na cenu
13,7 %
Autem nejezdím
6,3 %
Celkem hlasovalo 3036 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám